L’Estat no promou la Rambla com a Patrimoni de la Humanitat

Juliol 2, 2008

El ministeri de Cultura no preveu presentar la candidatura de la Rambla en els pròxims 3 anys
Avui la UNESCO inicia al Quebec la reunió que decidirà si es concedeix aquest honor a l’ampliació de la ruta rupestre d’Altamira

Maria Favà (Avui)

Ni aquest any, ni el que ve, ni probablement el següent, la Rambla de Barcelona serà declarada Patrimoni Mundial per la UNESCO. Entre les prioritats que té el ministeri de Cultura de l’Estat no hi figura el passeig barceloní. Representants del ministeri de Cultura han viatjat aquesta setmana al Quebec a la reunió de la UNESCO que ha de decidir les declaracions patrimonials universals d’aquest any. La proposta espanyola és l’ampliació de la ruta rupestre de la Cornisa Cantàbrica.
La Cova d’Altamira va ser declarada Patrimoni el 1985 i ara l’Estat espanyol proposa ampliar la ruta amb set jaciments més d’art rupestre d’Astúries (Tito Bustillo i Candado), el País Basc (Ekain i Santimamiñe) i Cantàbria (Covalanas i la Garma). A més, el Consell de Patrimoni Històric proposa com a complement l’itinerari de Francisco Javier. L’any que ve proposarà la Torre d’Hèrcules i el següent, la ruta icnita de Sòria.

Un any
L’Associació d’Amics, Veïns i Comerciants de la Rambla van iniciar l’any passat el procés per sol·licitar a la UNESCO que el passeig sigui declarat Patrimoni Mundial. El 26 d’abril de l’any passat el regidor de Ciutat Vella, que aleshores era Carles Martí, i l’Associació, van convocar una conferència de premsa per explicar el projecte i anunciar l’elaboració d’un dossier de candidatura que va enllestir una comissió de deu persones. En aquest mateix acte, Carles Martí va parlar de possibles millores per a la Rambla però no va concretar cap projecte. Després de les eleccions municipals de la primavera passada es van convocar dos concursos per canviar el paviment del passeig, el mobiliari urbà i el dels bars i terrasses i tot i que els con- cursos es van decidir, l’Ajuntament finalment ha op- tat per no tirar endavant els canvis.

També està pendent la formació d’una taula tècnica, formada per membres de l’Associació i personal del districte, per examinar les propostes per millorar la Rambla que estan recollides en el pla d’actuació municipal, que encara no s’ha aprovat en el consell plenari.

Tota una sorpresa”
L’Associació d’Amics de la Rambla celebrarà el seu cinquantenari el 2010 i voldria que l’aniversari es pogués fer amb la declaració de Patrimoni de la UNESCO ja concedida. Però aquesta coincidència és poc probable. Quan l’entitat va tenir acabat el dossier de la candidatura, es va assabentar que la presentació l’havia d’assumir Madrid. “Va ser tota una sorpresa”, confessa la gerent de l’entitat, Maria Dolors Álvarez.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: