Les parades on els clients es barallaven pels taxis ara estan plenes de cotxes en espera

Juny 30, 2008

Molts taxistes recolzen eliminar el torn obligatori de nit

(El Periódico)

El transport nocturn de la ciutat està experimentant un canvi dràstic. Les escenes de passatgers barallant-se per un taxi, i les llargues cues de noctàmbuls a la plaça de Catalunya i el Port Olímpic a la caça d’un llum verd han passat a la història.

La conjunció de les mesures per pal.liar el dèficit de transport (metro nocturn els dissabtes, suplement de dos euros i augment de busos nocturns) i la disminució de l’oci, més auster els últims mesos, han invertit les esperes. Ara són els taxistes els que esperen en doble i triple fila a la plaça de Catalunya, fins i tot els divendres i algunes hores dels dissabtes, i fan cua en forma d’U entre les dues torres del Port Olímpic.

L’incentiu del suplement
El suplement del taxi nocturn els caps de setmana ha incentivat molts taxistes a treballar de nit per augmentar els seus ingressos, fet que ha multiplicat la flota disponible. Molts propietaris de llicències, per treure més rendiment dels costos del vehicle, també han decidit contractar conductors en els horaris nocturns. La combinació d’aquests factors ha compensat els viatgers, que ja no han d’esperar llargues hores per tornar a casa, però inquieta el col.lectiu de taxistes.
El sindicat Stac ha proposat a l’Imet (Institut Metropolità del Taxi) eliminar l’obligació de treballar a la nit els primers sis mesos després de la compra de la llicència. La majoria dels treballadors del volant recolzen la iniciativa, vigent des del 2001 en plena època d’escassetat de transport públic.

“Ja no hi ha necessitat de mantenir aquesta mesura. És injusta perquè la nit és un torn desagraït, que et talla la teva vida personal i, a més, has d’aguantar borratxos i clients impertinents. Sobren taxis, hauria de ser voluntari”, diu José Ramón Olavarrieta, obligat a treballar sis mesos de nit perquè va adquirir la llicència del seu pare, ara retirat.

Els conductors que han comprat llicències recentment han de treballar el torn de nit, però no poden estendre la seva jornada més enllà de les sis del matí, una limitació que no s’aplica a la resta de taxistes, que planifiquen l’horari al seu gust. “No fa falta aquesta obligació perquè a la nit es guanyen molt més diners en menys hores. Jo treballo en aquest horari voluntàriament perquè hi ha menys trànsit i adquireixes més experiència. Molta gent del dia també aprofita algunes hores de la nit per facturar més”, afirma Manuel Cobo.

30% menys de facturació
L’Stac assegura que la facturació ha baixat un 30% de mitjana, una dada compartida per alguns conductors. “Fa tot just cinc mesos que treballo en el taxi i ja he notat la baixada en el nombre de carreres”, assegura Javier Moreno, que anhela deixar en breu el torn de nit obligatori. Però no tots els conductors hi estan d’acord i alguns asseguren que els ingressos no s’han vist afectats. “Gràcies al suplement, facturem més o menys el mateix. El que passa és que el guany és menor pel preu dels combustibles. Ara he de treballar nou hores per obtenir el benefici que abans tenia amb vuit”, opina Olavarrieta.

Per acabar-ho d’adobar, alguns conductors asseguren que han sorgit línies pirates de cotxes particulars que ofereixen en les sortides de les discoteques trajectes més barats que els estipulats per als taxis. “Són estrangers i treballen pel Port Olímpic com es fa en molts països de Sud-amèrica. Busquen entre les persones que surten per les discoteques”, afirma Antonio Lucena, un altre treballador nocturn.

Els taxistes sense horari estipulat també se solidaritzen amb els nous i desitgen que el final de les obligacions nocturnes dels novells es tradueixi en menys llums verds al carrer.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: