La perforadora, al pati de casa

Juny 30, 2008

Els treballs de la línia 9 a la zona del carrer Felip II són un capítol més dels quatre anys que fa que comerços i veïns de la Sagrera pateixen obres

Anna Ballbona (El Punt)

Al carrer Felip II, en la confluència amb l’avinguda Meridiana, un grup de cases baixes tenen un «inquilí» al pati de casa. Des de principis d’any, grans perforadores esventren el carrer per les obres de la línia 9 del metro a la Sagrera. A l’altra banda del carrer, amb un pas incòmode per als vianants, una drogueria aguanta com pot els efectes funestos del terrabastall sobre el comerç. El mateix passa al mercat de Felip II i a les botigues del carrer Sant Antoni Maria Claret, que han reduït a la meitat les vendes.

Fa pocs dies l’Ajuntament es va despertar i va aprovar per unanimitat una proposta de CiU per oferir compensacions als comerços afectats. Resulta, però, que en aquesta zona de la Sagrera que, com el seu nom indica, no és l’Eixample, estan en obres des del 2004: els treballs de la línia 9 en diferents punts (amb l’afegitó de la interrupció del Carmel), l’intercanviador de la línia 5 i la línia 1… En tot aquest temps els comerços han aguantat com han pogut. Des del 2004 l’associació de comerciants Sagrera Activa demana compensacions, que no es materialitzaran fins ara. En l’última reunió amb Gisa i l’Ajuntament fa uns dies, els van dir que encara cal concretar la fórmula de com s’aplicaran les bonificacions. El que està clar, però, és que els comerços afectats durant dos anys per les obres de l’intercanviador ja no se’n beneficiaran. A més, el districte de Sant Andreu treballa ara en «millores de suport», com ara l’ampliació de les zones blava i verda al voltant del mercat.

Ara els carrers tallats són Felip II i Sant Antoni Maria Claret, amb Hondures. El mercat de Felip II, amb 60 parades en funcionament, es troba més amunt del carrer tallat, però tota la volta que han de fer als vianants resulta un entrebanc, sobretot per a la gent gran. «La gent de la Sagrera ja no puja, amb les obres a la Meridiana ja ho vam notar», indica Joan Barceló, president del mercat de Felip II. «Ens ha tocat la loteria», resumeix el propietari de la drogueria situada just al davant de les obres. Al carrer Pare Claret, amb una trentena d’establiments comercials, la davallada és semblant. A banda de les molèsties de les obres, es queixen que la senyalització del lloc per on han de passar els vianants és molt deficient i això no ajuda gens a retenir els clients. «Amb les obres, els comerços no fan reformes perquè no s’amortitzen, i hi ha qui traspassa el negoci, però amb un preu baix», diu Susana Bareche, portaveu de Sagrera Activa.

Els veïns ho suporten amb resignació. Fa uns dies en Lluís Gordillo, que viu al carrer Felip II, a primera línia de les obres (aquí molts són veïns de tota la vida), tenia la perforadora a tocar del petit pati: «Comencen a les set del matí i hi ha dies que acaben a les deu». A l’inici del tall, el carrer estava a les fosques, fins que, amb les protestes dels veïns, van tornar-lo a il·luminar. També van ser les protestes dels veïns les que van fer aturar les obres un diumenge a les set del matí, quan un ban havia informat que començarien a les deu.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: