La biblioteca de Sant Pau tanca per falta d’aire condicionat

Juny 30, 2008

La sala deixa centenars d’usuaris sense servei per tercer estiu consecutiu

(El Periódico)

Els veïns del Raval es tornaran a quedar aquest estiu sense poder anar a la biblioteca de Sant Pau i de la Santa Creu, una de les més importants del centre de Barcelona. El motiu, encara que pugui sorprendre, és que la sala no disposa d’aire condicionat i entrar-hi és insofrible. El centre, ubicat als jardins de Rubió i Lluch, entre els carrers del Carme i de l’Hospital, estarà tancat durant dos mesos, des de demà fins al 31 d’agost.

El problema es prolonga des de fa dos anys. El 2006, un grup de treballadors d’aquest equipament que ocupa una part de l’edifici gòtic de l’antic Hospital de Sant Pau es van queixar del fet que l’aire que es respirava era insalubre. Pel que sembla, la calor i les pudors que entraven del carrer van fer que la situació es tornés insostenible i finalment es va optar per tancar la biblioteca abans que la Conselleria de Salut la precintés. Els jardins de Rubió i Lluch s’han convertit els últims anys en un focus de brutícia i degradació en què és habitual veure drogoaddictes i captaires.

UNA OBRA CARA
La instal.lació de l’aire condicionat encara es demorarà, possiblement, uns quants anys més. Un portaveu municipal va justificar que no s’hagi col.locat perquè el centre forma part del catàleg artisticoarquitectònic de la ciutat i no admet segons quina mena d’actuacions, i les que s’han provat no han funcionat. Al tractar-se d’una construcció de fa cinc segles, els treballs d’instal.lació passarien per refer tot el sistema elèctric, un treball molt car que, segons el Consorci de Biblioteques, el districte de Ciutat Vella es mostra reticent a executar perquè l’edifici afrontarà els pròxims anys unes reformes coincidint amb la transformació de la plaça de la Gardunya, que culminarà el 2012.

Segons l’ajuntament, la solució a la instal.lació d’aire condicionat no arribarà fins que s’hagi redactat el pla director de l’antic hospital i que preveu el trasllat i l’ampliació en 2.500 metres quadrats –juntament amb altres serveis del recinte, com la Biblioteca de Catalunya– d’una part de la biblioteca a l’escola Massana. El centre educatiu anirà a un nou edifici situat a la plaça de la Gardunya.

Alguns usuaris han criticat que la biblioteca tanqui una altra vegada i que l’ajuntament segueixi sense trobar una solució al problema quan es tracta d’un dels equipaments més utilitzats i més valorats del Raval. L’espai presta un servei que va més enllà de ser una sala de lectura. Cada dia acull centenars de veïns de diferents ètnies i amb pocs recursos econòmics per a qui la biblioteca és una sortida a les seves estones d’oci. Disposa d’una àrea infantil, amb un espai multimèdia amb ordinadors, més de 100 diaris i revistes, un fons literari especialitzat en el món àrab i una àmplia col.lecció en diferents idiomes.

Aquest estiu, els usuaris de la biblioteca de Sant Pau no tindran cap més remei que dirigir-se a altres instal.lacions de Ciutat Vella que sí que obriran les portes: Fraternitat, a la Barceloneta, i Francesca Bonnemaison, al carrer de Sant Pere més Baix. Segons el Consorci de Biblioteques, a l’estiu tanquen moltes biblioteques perquè es redueixen les visites i en solen quedar operatives una o dues per districte, però l’única que abaixa la persiana per falta d’aire condicionat és la de Sant Pau.

Anuncis

Una resposta to “La biblioteca de Sant Pau tanca per falta d’aire condicionat”

  1. Mª Angeles Says:

    La Biblioteca de Catalunya se va remodelar a fons, que també ho necessitava. I hi ha moltes biblioteques públiques que tampoc estaven en condicions per la situació o les característiques dels edificis que s’ han renovat.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: