El Carmel, impune

Juny 28, 2008

La investigació judicial de l’esfondrament quedarà en no res després que la fiscalia hagi demanat l’arxivament de la causa
El ministeri públic hi veu delicte però no pot acusar perquè els afectats es van retirar del cas

Jordi Panyella (Avui)

La investigació judicial sobre l’esfondrament al barri del Carmel camina cap a l’arxivament després que la fiscalia hagi entregat al jutjat d’instrucció número 33 de Barcelona un escrit en què demana el sobreseïment de la causa. El ministeri públic creu que els responsables de l’obra haurien pogut incórrer en un delicte de danys, però recorda que aquest delicte només és perseguible si els afectats directes denuncien el fet, circumstància que aquí no es produeix.

En el cas del Carmel, totes les acusacions particulars van arribar a un acord amb l’administració i les empreses implicades en les obres de la línia 5 i van renunciar a principis d’abril a les accions legals, fet que equival a mostrar el perdó als imputats. La retirada dels veïns i comerciants va anar seguida de la renúncia per part de l’Ajuntament de Barcelona, que s’havia personat en la causa com a acusació particular. D’aquesta manera el futur del cas quedava en mans de l’única acusació que encara es mantenia activa, la fiscalia, que ahir va notificar la petició d’arxivament.

Els imputats en la causa són cinc persones, amb un nivell diferent de responsabilitat en les obres de prolongació de la línia 5 del metro. També estan imputades com a responsables civils subsidiàries la Generalitat, l’empresa pública GISA i la resta d’empreses vinculades a l’obra.

El document del ministeri públic, de setze pàgines, repassa l’evolució de la investigació judicial i fa especial esment de l’informe dels pèrits que al seu dia va encarregar la magistrada encarregada de la investigació, Elisabet Castelló. Després de mesos de feina els pèrits van poder determinar que l’esfondrament el va produir una falla en el terreny que no va ser detectada pels responsables de l’obra.

S’hauria pogut evitar

Els tècnics consultats pel jutjat van concloure que l’accident del Carmel s’hauria pogut evitar si la direcció de l’obra hagués optat per un altre sistema constructiu més apropiat per a terrenys amb la presència de falles. Es va fer una auscultació deficient del terreny i una lectura errònia dels resultats d’aquesta auscultació. Tot això porta la fiscalia a considerar que “els responsables de l’obra van tenir una clara falta de diligència”.

Malgrat això, el ministeri públic entén que no hi va haver una intenció clara de causar danys a tercers i, per aquest motiu, argumenta que no es pot acusar els imputats per un delicte d’estralls. En analitzar l’acusació per danys sí que es considera que hi ha delicte, però sense el requisit de l’acusació particular la fiscalia està obligada a demanar l’arxivament del cas.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: