Els veïns reclamen que l’estació de Sant Andreu Comtal sigui un equipament

Juny 27, 2008

Una entitat veïnal alerta que el barri no podrà assumir el creixement projectat de 12.000 habitants
Anna Ballbona (El Punt)

El dèficit d’equipaments en alguns barris és tal que els veïns comencen a engegar la inventiva. Fruit d’això, i d’un coneixement aprofundit de la gran quantitat de plans urbanístics que té en marxa el barri –lligats o no al TAV–, l’associació de veïns de Sant Andreu de Palomar ha proposat aprofitar l’estació de Sant Andreu Comtal, quan quedi lliure, per posar-hi un equipament. És una de les demandes incloses dins el pla d’equipaments que l’entitat ha elaborat, un ampli document en què analitzen les mancances que té el barri, que vaticinen que s’agreujarà amb el creixement d’uns 12.000 habitants previst pels pròxims anys.

Catorze propostes de base pragmàtica a partir d’un anàlisi detallat de la població que té ara el barri de Sant Andreu, les necessitats d’equipaments i una projecció de futur. Són els elements que sustenten el pla d’equipaments que l’associació de veïns de Sant Andreu de Palomar ha elaborat, un document que ja ha fet arribar a l’Ajuntament.

Una de les demandes més cridaneres va lligada a l’arribada del TAV i la transformació del forat ferroviari: l’entitat veïnal proposa que l’Ajuntament negociï amb Renfe la cessió de l’actual edifici de l’estació de Sant Andreu Comtal perquè, quan deixi de tenir ús ferroviari, es construeixi la nova i es cobreixin les vies, s’aprofiti com a equipament. «En el lloc on hi ha l’edifici no hi ha previst res, i així es podria mantenir l’actual estructura amb la plaça», argumenta Genís Pascual, president de l’associació de veïns.

Si això es materialitzés, seria una petita aportació per resoldre la manca d’equipaments que l’entitat veïnal denuncia que té el barri. Però tenen més propostes d’operacions per obtenir més sòl per a equipaments: la cessió del Consorci de la Zona Franca a l’Ajuntament dels 5.000 metres quadrats pendents d’ús que queden al sector de les Casernes; la compra per part de l’Ajuntament d’una nau de la Fabra i Coats (de 2.000 metres quadrats) que ara és propietat encara de Renta Corporación; que en lloc dels 100 pisos per a joves previstos dins el sector de Colorantes, amb la qualificació d’equipaments, s’hi acabin fent centres per a l’ús del barri.

12.000 HABITANTS MÉS
A partir dels plans urbanístics que hi ha en marxa, el document calcula el creixement de població projectat al barri, per constatar que «cal adquirir sòl d’equipaments nou per poder atendre les necessitats futures dels veïns», assenyala el text. Els plans urbanístics que suposaran un creixement més important són a la zona de Tallers Renfe, les antigues casernes i can Portabella. Segons els seus càlculs, el barri té ara 55.171 habitants, i amb tots els plans acabats augmentarà fins a 67.256 habitants.

Amb xifres de les places existents, el document analitza les necessitats d’escoles, instituts, ensenyaments professionals, llars d’infants i ambulatoris, entre d’altres. En aquest aspecte, també té una llista de demandes: introduir ensenyaments professionals (ara inexistents al barri) a l’IES previst a la Fabra i Coats, continuar augmentant la dotació d’escoles bressol públiques i preveure que el creixement de línies a primària tingui continuïtat amb un institut de proximitat. En l’àmbit sanitari, l’entitat veïnal exigeix més places de residència per a gent gran i que el complex sanitari de les Casernes inclogui una tercera àrea bàsica de salut. El text adverteix que els equipaments projectats a les casernes i la Fabra i Coats s’acabin abans que les noves promocions residencials.

Se senten agreujats

Per demostrar la falta d’equipaments de Sant Andreu, el document aporta els números dels estàndards de metres quadrats d’equipament per habitant que hi ha a Barcelona: al districte de Sant Andreu la ràtio és de 3,54, quan al conjunt de la ciutat se situa a 6,77. En aquest sentit, Genís Pascual, president de l’associació de veïns, denuncia que el barri té de les ràtios d’equipaments més baixes del conjunt de la ciutat. A més, preveuen que amb l’augment de població previst pels pròxims anys i els equipaments projectats, això empitjori encara més.

Amb la difusió d’aquest document, l’associació de veïns inicia una campanya per donar un toc d’alerta públic sobre les necessitats d’equipaments d’un barri en plena transformació urbanística. Fa uns mesos l’associació de veïns de la Sagrera ja havia advertit que els equipaments previstos dins el pla de millora urbana dels entorns de la Sagrera, vinculats al TAV, eren insuficients. Ara des de Sant Andreu volen que aquest document serveixi també per impulsar la taula de treball per elaborar el pla d’equipaments del districte pels pròxims quatre anys.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: