Les obres al solar de l’Hamsa queden aturades per la crisi de la constructora

Juny 26, 2008

Els veïns reclamen que es garanteixi la vigilància a la plaça mentre no es desencalli el projecte

Francesc Espiga (El Punt)

La crisi galopant que pateix el sector immobiliari continua deixant la seva petja sobre el tramat urbà de Barcelona. Aquest cop la víctima és l’empresa Seop, encarregada de la construcció dels habitatges, el pàrquing subterrani i la nova plaça que ja s’estaven aixecant al solar de l’antiga Hamsa, al barri d’Hostafrancs. La firma ha presentat un concurs judicial de creditors i un expedient de regulació d’ocupació, circumstància que ha provocat l’aturada immediata d’unes obres que, ara mateix, han quedat a mig a fer. Per aquest motiu els veïns demanen que s’adoptin mesures de seguretat i vigilància a la zona fins que passi la tempesta.

Seop, que curiosament és el primer accionista d’un club de futbol històric com és el Racing de Santander, està ara mateix en una situació clínica inquietant. El seu deute a curt termini puja a més de 350 milions d’euros i el passat 16 de juny va presentar un expedient de regulació d’ocupació que afecta 306 treballadors, pràcticament el 70% de la seva plantilla. Entre les obres que ara mateix estaven executant hi ha la transformació dels terrenys on hi havia l’Hamsa, una antiga metal·lúrgia que entre els anys 1996 i 2004 va ser un dels estendards del moviment esquàter de Barcelona. El projecte, a càrrec de la promotora Inbesos, preveu que el solar es converteixi en una nova àrea residencial amb la construcció d’uns 60 habitatges, un aparcament subterrani de 350 places i que la plaça superior sigui urbanitzada de nou.

Ara, però, tota l’obra ha quedat en suspens. La declaració de concurs de creditors per part de Seop ha provocat que, des de fa menys d’un mes, les obres hagin quedat parades i a mig fer. En principi el projecte no perilla, ja que la promotora Inbesos té la intenció de tirar-lo endavant. L’opció més viable per poder fer-ho és esperar que es resolgui la situació judicial de la constructora i, posteriorment, adjudicar les obres a una altra empresa. Una situació que, en cas de concretar-se, implicarà un retard considerable respecte dels calendaris previstos enmig d’una conjuntura general de crisi en el sector immobiliari.

ELS VEÏNS, EXPECTANTS

La paralització de les obres ha posat en guàrdia els veïns, que ara mateix estan pendents de com evoluciona el cas. «Estem a l’expectativa ja que estem en una situació absolutament atípica» resumeix Jordi Clausell, president de l’associació de veïns d’Hostafrancs. El que sí que han sol·licitat, però, és una reunió amb la regidoria de Sants-Montjuïc per analitzar la qüestió. Fins ara no han obtingut cap resposta i, davant d’això, ahir mateix l’entitat va enviar un correu electrònic a l’organisme per recordar-li la seva petició. Un dels factors que més els neguiteja és que les obres ara mateix estan absolutament empantanegades i deixades de la mà de Deu, amb el risc que això implica que es converteixin en un focus d’inseguretat. «Volem que hi hagi algun tipus de vigilància fins que es reprenguin les obres», afegeix Clausell.

Les circumstàncies adverses, però, a vegades també poden ser una oportunitat. Els veïns mai han acabat de veure amb bons ulls el disseny que s’havia escollit per remodelar la plaça, ja que consideren que hi ha massa ciment i les zones verdes són més aviat escasses. Dit ras i curt, no volen una «plaça dura». Per això no descarten aprofitar aquest parèntesi forçat per reclamar que es replantegi la transformació de l’espai, que assumirà la promotora a través de la fórmula d’una compensació.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: