Tres mesos després de l’explosió cap veí no ha pogut tornar al pis de la Verneda

Juny 18, 2008

La façana i l’escala han estat reparades però no hi ha gas i l’ascensor no arriba fins al mes vinent

Clara Ribas (El Punt)

Ahir es van complir tres mesos del dia en què una explosió, provocada per una veïna conflictiva va destrossar la planta baixa d’un edifici, al número 259 del carrer Andrade, a la Verneda. Les conseqüències van ser dos germans morts, diversos ferits lleus i prop de vuitanta veïns sense casa. Noranta dies després d’aquell terrible succés, cap dels veïns no ha pogut tornar a casa seva, algun perquè encara discuteix amb els pèrits el pressupost, i d’altres perquè, tot i que tenen el pis en condicions, no hi poden anar perquè el servei de gas encara no està oficialitzat i perquè encara no s’ha instal·lat l’ascensor, que no arribarà fins al mes que ve.

El 17 de març passat a dos quarts de deu del matí, una veïna que ja havia mostrat signes de conflictivitat amb els veïns va calar foc a casa seva i va provocar una explosió que va afectar, sobretot, el seu pis i el del cantó, on va causar la mort de dos germans que en aquell moment esmorzaven.

L’estructura de l’edifici, situat a prop de la rambla Prim, no va quedar afectada i només es van haver d’apuntalar els dos pisos més afectats. Tot i això, es van haver de desallotjar tots els veïns, 43 dels quals van allotjar-se en hotels, mentre que 38 més van decidir anar a casa de familiars. El 8 d’abril passat, els veïns que s’estaven a l’hotel van traslladar-se a viure a pisos de lloguer.

SENSE ASCENSOR NI GAS

A dia d’avui, molts dels pisos han estat rehabilitats i això podria permetre que, en un termini breu de temps, alguns veïns poguessin tornar-hi. Però encara falta el permís d’habitabilitat, ja que el gas no ha estat oficialitzat. D’altra banda, hi ha el problema que, tot i que l’escala ja està completament reparada i sense bastides, els veïns dels pisos de més enlaire no hi podran anar perquè encara falta instal·lar l’ascensor, el qual, segons les previsions, no es podrà col·locar fins al mes de juliol.

El representant dels veïns i també afectat directe de l’explosió, Salvador Mañosas, ha explicat, però, que hi ha uns deu o dotze casos en què els propietaris encara negociant amb els pèrits els pressupostos de les reparacions, i que això ha impedit que poguessin començar algunes de les obres que calen.

Mañosas lamenta que les companyies asseguradores no s’hagin implicat en la recerca de pressupostos i hagin obligat cadascun dels propietaris a buscar preus de les reparacions pel seu compte. Tot i això, destaca que un 80% dels pressupostos presentats han estat acceptats per les companyies, i que la resta encara estan en negociació. El representant veïnal calcula que, a causa de la proximitat de l’estiu, en què és més difícil aconseguir personal per a obres d’aquest tipus, no serà fins després de l’agost o, més ben dit, entre setembre i octubre que es podrà dir que tots els inquilins han aconseguit tornar a casa seva.

L’endemà, i molts dies després, al barri encara se sentia fortor de benzina. Tot el barri va quedar impressionat per la història d’Anna Moreno, una dona que, el dia que havia de ser desnonada, va decidir calar foc al seu pis i va provocar una explosió de conseqüències terribles. L’endemà del succés, els veïns es pensaven que podrien tornar a casa al cap de poques setmanes. La realitat és ben diferent i la situació dels inquilins del 259 del carrer Andrade és encara incerta.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: