La xarxa elèctrica té dèficits però resistiria una emergència

Juny 18, 2008

L’Ajuntament de Barcelona valora la inversió d’Endesa i REE i demana que no s’aturi
S’ha tirat molt més cable per crear una xarxa
Encara falten sis subestacions per fer

Carles Sabaté (Avui)

Quasi un any després de l’apagada elèctrica, Barcelona està més ben preparada per resistir una emergència energètica com la del 23 de juliol passat, tot i que la xarxa de distribució d’energia encara arrossega dèficits, sobretot pel que fa a la construcció de subestacions elèctriques. Aquesta és la valoració que l’Ajuntament fa d’onze mesos d’actuacions de millora a la xarxa elèctrica. L’informe sobre la situació de la xarxa posa de manifest que “l’esforç d’aquest últim any en la millora de les instal·lacions ha estès més cable en un any que en els últims cinc”, va assegurar el tinent d’alcalde i regidor d’Urbanisme, Ramon Garcia Bragado. Una altra cosa és la distribució, ja que només s’han posat en marxa dues noves subestacions elèctriques, les del carrer Valldonzella i l’Eixample.

El tinent d’alcalde insta REE i Endesa a no aturar la millora en la capacitat de resposta. “Més enllà de les responsabilitats que segurament fixaran els tribunals, avui no hi hauria aquell daltabaix”.

El pla de construcció de subestacions continua sen-se accelerar-se. Falten encara sis estacions de distribució per construir de les nou que preveia el pla aprovat pel govern de l’Estat i les elèctriques el 2005. En aquest sentit, la subestació de Maragall, incendiada el 23 de juliol, quedarà plenament operativa d’aquí a dues setmanes, segons l’Ajuntament.

Dues subestacions més estan en obres i una tercera a punt d’iniciar-les, la de la plaça Lesseps, ja que el consistori va aprovar-ne el mes passat la cessió del sòl a Red Eléctrica.

Garcia Bragado admet que “no ens donem per satisfets amb el grau d’execució del projecte de subestacions”, però, d’altra banda, “l’estesa de línies de mitjana tensió ha millorat força, fins a duplicar la capacitat de resposta davant de qualsevol incident”. En un any, s’han fet prou rases per enterrar 95 quilòmetres més de línies de mitjana tensió, les que alimenten les subestacions.

L’estesa permetrà que algunes de les diferents estacions distribuïdores disposin ja de doble connexió, de forma que qualsevol incident en dobla la capacitat de resposta i de mantenir l’alimentació. El mallat de la xarxa elèctrica, però, no s’acabarà fins al 2016.

No s’ha avançat gaire en la tramitació de la llei de garantia del subministrament, que actualment encara està tramitant-se i en fase de redacció al Parlament. La normativa hauria de garantir els drets dels consumidors i usuaris davant de les companyies de serveis. L’Ajuntament intenta, sense gaire èxit, que la llei obligui les empreses de serveis a cedir informació sobre les actuacions al consistori.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: