Els veïns posen condicions per acceptar la reforma del Portell

Juny 15, 2008

Els afectats volen que les expropiacions previstes es negociïn col·lectivament

F. Espiga (El Punt)

El pla presentat per l’Ajuntament de Barcelona per reformar la zona del Portell, al barri de Coll, i donar solució a un conflicte urbanístic gairebé atàvic, ha rebut el beneplàcit dels veïns. Ara bé, és un sí condicionat. D’entrada demanen que es firmi un conveni que garanteixi, per escrit, que les negociacions per reallotjar els afectats que hauran de ser expropiats es facin de manera conjunta. També consideren necessari fer alguns retocs concrets al pla, que plantejaran en forma d’al·legacions.

Situada a tocar del parc Güell i en una àrea fronterera dels barris del Coll i el Carmel, la zona afectada pel pla també se la coneix com a 14A. Està formada per un grup de 292 habitatges que van ser construïts abans del pla general metropolità (PGM) del 1976, del qual van quedar fora. És a dir, urbanísticament estan en una situació d’al·legalitat, fet que impedeix, per exemple, que s’hi puguin fer remodelacions importants o que puguin ser venuts. La proposta que ara formula el govern municipal, i que està pendent de ser aprovada per ple, contempla la desafectació del 94% d’aquests habitatges, obrir un nou vial de vuit metres d’amplada per millorar la connectivitat interna de la zona, i construir 40 pisos de protecció oficial.

Dijous al vespre, el conjunt de veïns del Portell van participar en una assemblea per valorar el pla. La pràctica totalitat van decidir donar-lo per bo, però amb matisos. La conclusió no és només que la proposta es pot millorar, sinó que s’ha de millorar en punts, això sí, força específics. El primer és el del reallotjament. La proposta municipal calcula que divuit habitatges hauran de ser expropiats i enderrocats. D’entrada, la plataforma 14A, que agrupa els veïns, calcula que aquest nombre pot ser sensiblement major: «Es pot arribar als 20 o 25, ja que no s’ha entrat a valorar problemàtiques molt concretes» comenta el seu president, Santi Martínez. Sigui quin sigui el nombre final, el que no volen els veïns és una negociació individualitzada. Per evitar suspicàcies, demanen que es firmi un conveni de garanties, que estableixi uns criteris comuns per valorar els habitatges i, a partir d’aquí, que les negociacions es facin de manera col·lectiva. A més, la plataforma també presentarà un plec d’al·legacions per millorar alguns punts del pla que consideren coixos, com ara que es concreti l’afectació que tindrà el nou vial sobre els habitatges –a quina distància passarà, etc.–, com es farà front a la manca d’aparcament a la zona i quin tipus de solució es donarà a un grup de cases, una dotzena, que el projecte preveu que estiguin qualificades com a equipament.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: