Salvem Can Ricart presentarà recurs al TSJC pel pla urbanístic del recinte

Juny 12, 2008

Es basen en la llei del patrimoni cultural, que prohibeix dificultar la visualització del bé protegit

Clara Ribas (El Punt)

La plataforma d’entitats Salvem Can Ricart continua la lluita per preservar el que queda de l’antic recinte fabril i, una vegada aquest hagi estat declarat BCIN, ha anunciat que presentarà recurs al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya contra el planejament urbanístic previst a l’entorn de la fàbrica. Aquest pla permet la construcció de dues torres d’oficines, de 10 i 13 plantes i d’uns quants annexos al llarg del perímetre que hi ha davant l’entrada a les antigues naus. El resultat, segons els veïns, contradiu les directrius dels plans de protecció del patrimoni que prohibeixen elements constructius que perjudiquin la visualització del conjunt.

L’abril passat el recinte fabril de Can Ricart va ser declarat bé cultural d’interès nacional (BCIN), i és a partir d’aquesta declaració que els responsables de la plataforma han decidit presentar el recurs per denunciar la seva oposició al projecte urbanístic que es portarà a terme al voltant del recinte.
Segons els representants veïnals, la declaració de BCIN acredita definitivament el valor que representa Can Ricart per al patrimoni cultural de Catalunya i, segons un comunicat que han emès, «desautoritza aquells que des de diferents instàncies de l’administració, de la propietat o de l’opinió pública l’han negat».

La llei del patrimoni cultural català, del 30 de setembre del 1993, estableix, en l’article 35 sobre criteris d’intervenció: «El volum, la tipologia, la morfologia i el cromatisme de les intervencions en els entorns de protecció dels béns immobles d’interès nacional no poden alterar el caràcter arquitectònic i paisatgístic de l’àrea ni pertorbar la visualització del bé.»

Els veïns creuen que la nova qualificació administrativa estableix el marc legal de la protecció i el seu manteniment: «Cal insistir doncs –afirmen– que les intervencions urbanístiques que l’afecten es portin a terme amb la màxima cura i rigor, descartant qualsevol impacte que perjudiqui la visualització del conjunt, que n’eviti la privatització i l’ús restrictiu i que en modifiqui la seva forma i estructura, tant dels exteriors com dels interiors.»

El planejament urbanístic de la zona preveu la construcció de dues torres de 10 i 13 plantes, que estaran situades a la cantonada dels carrers Bilbao i Tànger. A més, segons els projecte d’Alonso Balaguer i arquitectes associats, es preveu una edificació, de menor alçada al llarg del carrer de Tànger, que acaba just a l’entrada actual de l’antic recinte fabril.

Aquest últim bloc, i l’ombra que projectaran les dues torres sobre Can Ricart són dues de les principals raons que han portat els representants de la plataforma, que van ser els que van sol·licitar la incoació de l’expedient de BCIN, a començar aquesta nova via judicial.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: