L’enderroc de la Colònia Castells i el reallotjament dels afectats s’endarreriran almenys un any

Juny 4, 2008

Els recursos dels propietaris i les obres pendents han fet modificar el calendari

Vicenç Planella (El Punt)

Fa dos mesos, l’Ajuntament de Barcelona va anunciar que, al llarg del 2010, tots els afectats per l’enderroc de la Colònia Castells estarien vivint a les seves noves cases. Aquesta previsió, però, s’ha alterat a causa dels recursos judicials presentats per alguns propietaris i pels terminis de construcció dels edificis de protecció oficial. Ara, segons els implicats, es parla de finals del 2011 o primers del 2012 per enllestir el procés de reurbanització, tot i que el consistori intenta accelerar-ne els tràmits.

Els prop de 200 afectats –sobre un total de 220 famílies– per la modificació del pla general metropolità al sector de la Colònia Castells que a finals de la setmana passada van assistir a una reunió informativa amb els responsables del districte de les Corts i representants de l’Incasol i de Reursa es van prendre amb resignació l’endarreriment en els terminis que els han de portar a tancar definitivament la porta de les seves petites cases centenàries per obrir les dels pisos de protecció oficial que els seran assignats. «La gent està bastant pacífica i entén que el procés és llarg i complicat», ha explicat el president de l’associació d’afectats, Josep Alió.

Les causes del retard sobre el calendari anunciat per l’Ajuntament obeeixen a dues raons. En primer lloc, la preceptiva resolució dels contenciosos administratius que han presentat a la justícia alguns propietaris que estan en desacord amb el protocol de reurbanització de la zona. En segon lloc, els terminis que calcula Reursa per poder tenir enllestits els altres quatre edificis de protecció oficial que han d’acollir les persones amb dret a reallotjament i que s’afegiran al bloc que s’està enllestint a la confluència de la travessera de les Corts amb el carrer Morales. Alió ha apuntat que els primers trasllats a aquest edifici, que disposa de 58 habitatges, no es podran fer fins «abans o després de Setmana Santa», quan, de bon començament, es preveien per a primers de l’any vinent.

El canvi de dates provocarà, segons el representant dels afectats, una mena d’efecte dominó. L’enderroc de prop de la meitat de la Colònia Castells també s’haurà d’endarrerir, tot i que s’adaptarà millor als terminis de construcció dels altres quatre blocs, emplaçats al voltant de la plaça del Carme, a l’illa entre els carrers d’Entença i Morales, i a la confluència entre els carrers del Montnegre i de l’Equador, que han d’acollir la resta de desplaçats. «Es començarà a enderrocar i a construir a primers del 2009, llevat del quart, el del carrer d’Entença, que s’iniciarà a l’estiu del 2009», ha indicat Alió a partir de les explicacions rebudes dels tècnics. «Si comptem dos anys per fer els edificis, aquesta segona fase s’acabarà a finals del 2011 o primers del 2012», ha conclòs el president de l’associació d’afectats.

L’Ajuntament vol que la desaparició de la Colònia Castells no sigui objecte de més dilacions, i ha anunciat als propietaris que la valoració de les cases que han d’anar a terra es farà mitjançant una taxació conjunta, en lloc d’individualitzada, per tal de poder ocupar de manera immediata els terrenys un cop hagi fet efectives les indemnitzacions.

Anuncis

Una resposta to “L’enderroc de la Colònia Castells i el reallotjament dels afectats s’endarreriran almenys un any”

  1. Aldo Mediavilla Sesplugues Says:

    Le destrucció de la Colònia Castells és una vergonya. És un tipus d´edificació anomenada també “cases barates” que van proliferar durant la dictadura del general Primo de Rivera als anys 20 i per tant, la clara demostració d´una manera d´urbanisme per l´obrer. Sincerament, la actitut de l´Ajuntament no em sorprent, la seva incultura s´ha fet palès en la destrucció del Museu Militar de Montjuïc, en el barri del Bon Pastor i altres arbitrarietats d´aquesta gent.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: