L’Ajuntament es proposa obrir una granja-escola a Vallbona

Mai 28, 2008

Es preveu aprofitar una finca que als anys 40 proveïa d’aviram i verdures l’Hotel Ritz
La masia conserva les cavallerisses i els abeuradors
Està tancada des del 2003 i un concurs en definirà també l’ús per al barri

Virgínia Mascaró (Avui)

L’Ajuntament de Barcelona estudia obrir una granja escola a l’antiga finca del Ritz, situada al barri de Vallbona (Nou Barris). La granja va ser expropiada l’any 2003 i des de llavors ha estat tancada. Els veïns van impedir fa sis anys que l’edifici fos enderrocat.

“La granja-escola és una de les opcions que té més probabilitats de tirar endavant, perquè des del punt de vista educatiu és molt maco, però no és un tema del tot tancat. La decisió final no es prendrà fins que s’hagi fet un concurs públic d’idees, que es convocarà molt aviat, per estar segurs que es tracta de la millor opció”, afirma el gerent del districte de Nou Barris, Àlex Montes.

A més, el destí final de la granja “s’ha de consensuar amb les associacions de veïns de Vallbona, que també reclamen que pugui acollir un casal de barri”, assegura Montes.

La recuperació de la Granja del Ritz és una actuació prioritària d’aquest mandat. “Sobretot tenim clar que volem que ofereixi un servei no sols per al barri de Vallbona i el districte, sinó per a la ciutat, afirma Carmen Andrés, regidora de Nou Barris.

La granja és uns dels edificis més antics de Nou Barris. Data dels anys 30 i està situada en un paratge envoltat de vegetació que avui dia continua sent desconegut fins i tot per a molts veïns. Als anys 40 proveïa d’aliments l’Hotel Ritz de la Gran Via, avui reconvertit en Hotel Palace.

La granja, situada entre els números 9 i 11 del Torrent de Tapioles, no té valor arquitectònic ni està catalogada, però es tracta d’un edifici singular ben conservat. Disposa de 300 metres quadrats habitables entre l’edifici principal i els corrals, que en el seu dia van servir per a la cria de bestiar domèstic i també conserva les cavallerisses, disposades en forma de U al voltant d’un pati central. Les cases estan envoltades per un bosc frondós, que converteix la zona en un espai natural únic.

Potser els veïns no trigaran gaire temps a veure recuperat aquest espai que ha de contribuir a dignificar i millorar les condicions de vida de Vallbona, on actualment hi viu un miler de persones. Un barri que, per altra banda, també experimentarà una transformació radical. Generalitat i Ajuntament de Barcelona projecten fer-hi 2.000 no-ves vivendes -un 50% de protecció-, als actuals horts de la Ponderosa.

Calendari d’obres
“Tenim previst tenir definit el pla d’usos per a la Granja del Ritz passat l’estiu. I si els terminis es compleixen, l’objectiu és que s’hi pugui començar a fer obres al segon semestre del 2010”, afirma el gerent de Nou Barris.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: