El govern municipal no arriba a l’aprovat

Mai 26, 2008

Les entitats retreuen que la situació de minoria en què es troben el PSC i ICV-EUIA és un llast en la gestió del consistori

Barcelona (El Punt)

Un suspens –un 4,8– al límit de l’aprovat. Aquesta és la nota que posen en aquest primer any de mandat municipal una cinquantena llarga d’entitats i representants de la societat civil enquestats per El Punt. A l’hora de valorar la feina feta pel consistori, les opinions són extremadament dispars. Ara bé, es palpa una percepció majoritària que les polítiques del PSC i ICV-EUiA estan presidides pel continuisme. «Aquest govern, és més del mateix» és un argument repetit per uns quants dels col•lectius enquestats. També es constata que la situació de minoria en què es troba el bipartit liderat per Jordi Hereu, repercuteix en la gestió diària. De quina manera? Amb una certa paràlisi a l’hora de plantejar, o dur a terme, projectes que suposin un pas endavant per a la ciutat.

La nota mitja extreta de les puntuacions de les 54 entitats enquestades, és un 4,8. Una xifra que balla, en funció dels gustos o interessos, entre l’aprovat i el suspens, però que en tot cas està per sota del 5,6 que donava l’última enquesta encarregada pel mateix Ajuntament de Barcelona. Pel que fa als comentaris i les valoracions d’aquest primer any de gestió –a la fitxa se’n pot copsar una mostra– la primera conclusió és que no hi ha unanimitat a l’hora de posar, o treure, mèrits. Les entitats veïnals, un pulsòmetre excel•lent per detectar les inquietuds ciutadanes, són un exemple paradigmàtic d’aquesta tessitura. Predomina el discurs crític, però també hi ha lloances que poden arribar a ser enceses. Tot i la dificultat per extreure conclusions de caràcter general, sí que es detecten districtes on hi ha un descontentament més estès, com ara Sants, enfront d’altres, com per exemple les Corts, on l’anàlisi és més positiu.

Encara que molts dels arguments que utilitzen les entitats i col•lectius per posar nota al govern estan lligats a aspectes molt circumscrits als seus territoris –barris o districtes– o àmbits temàtics d’actuació –comerç, medi ambient…–, també fan una anàlisi en clau de ciutat. I una de les tesis que més es repeteixen, en clau crítica, és una certa sensació de continuisme en la tasca de l’Ajuntament respecte de mandats anteriors. «És més del mateix», resumeix Carles Travé, president de l’Associació d’Àtics i Terrasses de Barcelona. Una expressió idèntica a la que utilitza l’advocat Lluís Gallardo, portaveu de l’Associació Catalana contra la Contaminació Acústica, que conclou que «la situació continua sent nefasta». Falta, per tant, donar una nova empenta –en forma de projectes o actuacions de caràcter més estratègic– tot i que també hi ha, dins aquesta disparitat, qui també afirma que s’han posat en marxa iniciatives al conjunt de la ciutat que són profitoses. «Hi ha temes en què s’ha millorat, com ara la neteja i el bon funcionament del Bicing» comenta Pere Fernàndez, president d’Amics de la Coats. N’ hi ha més: «S’ha de reconèixer que l’Ajuntament està fent un esforç molt gran pels mercats, i això és incontestable. Mai no s’havia treballat tant per millorar-los», assevera Manel Ripoll, president dels venedors de la Boqueria.

BIPARTIT EN MINORIA

L’actual conjuntura política, amb un govern del PSC i ICV-EUiA en minoria, és un altre element que suscita certa preocupació entre un conjunt significatiu d’associacions. No en va aquesta situació de fragilitat s’interpreta com un fre a l’hora de dur a terme, o simplement plantejar, determinades accions polítiques, com exposa Manel Andreu, de l’associació de veïns del Poblenou: «A causa de les dificultats polítiques, hi ha poca cosa que s’hagi tirat endavant.» Un diagnòstic igual al que fa la presidenta de la FAVB, Eva Fernández: «Fa la sensació –el govern– que funciona a batzegades.» Aquesta conjuntura s’aguditza en determinats districtes. El de Gràcia, segons es desprèn de l’opinió de les entitats de la zona, és un dels que il•lustra millor aquest escenari de bloqueig.

Si bé en el fons –quant a la gestió– el bipartit municipal no surt gaire afavorit de l’enquesta, en les formes la sensació és una altra. Són majoria els col•lectius que asseguren que el govern els escolta les propostes, que els té en compte. Sobre això el representant dels afectats de la Colònia Castells, Josep Alió, fa una reflexió paradigmàtica: «No hem notat un avançament en la gestió, però sí que quan truquem a la porta ens atenen.» Aquí la societat gracienca torna a ser coincident a l’hora de valorar el tarannà, conciliador i dialogant, del seu regidor, el socialista Guillem Espriu. També hi ha, malgrat tot, les entitats que fan una visió absolutament contrària, i acusen el consistori actual d’actuar de forma unilateral en la seva manera de fer. Són minoria entre els enquestats, cert, però té un valor significatiu que els col•lectius que es dediquen a temes de preservació i defensa de l’entorn natural –Centre d’Estudis de Montjuïc, Ecologistes per Catalunya o la Plataforma Cívica en Defensa de la Serra de Collserola– són els que tinguin una postura crítica més contundent quan es parla de participació.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: