Crítiques al nou reglament de BTV perquè desvirtua el director

Mai 26, 2008

El pacte entre tots els grups de BCN li nega la facultat d’escollir el seu equip

Albert Ollés (El Periódico)

D’entre tots els acords i desacords viscuts en el primer any del govern municipal de Barcelona en minoria, el del nou reglament de Barcelona Televisió (BTV) s’ha guanyat a pols el premi al més pervers. Un pacte polític gairebé unànime –només es va abstenir el PP– que pretén complir amb la llei, però s’ha guanyat la crítica, també unànime, dels professionals del sector i del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), l’autoritat reguladora.

Tal com va informar aquest diari, el projecte que es va aprovar inicialment el 9 d’abril deixa en mans de la majoria que forma l’oposició el control del consell d’administració. Es compleix així el que marca la llei de la comunicació audiovisual de Catalunya, segons la qual la composició del consell ha de reflectir la relació de forces al consistori.

Però ho fa mitjançant una curiosa lectura de la norma que deixa en mans dels partits la direcció periodística de BTV, i contravé així l’esperit de la llei, que busca més pluralitat als mitjans públics i independència dels seus professionals respecte al poder polític.

TERME CONTRADICTORI
El reglament recorre a un terme creat pel propi CAC a petició de les televisions locals que, per la seva petita dimensió, no veien apropiat el de director general. Aquest és el del director gerent, contradictori en si mateix, ja que per als periodistes són dos càrrecs antagònics.
Però el més curiós és que malgrat la contundència de la denominació, el director gerent no té la potestat d’elegir el seu equip, ja que el nomenament i acomiadament dels caps d’informatius i programes recau també en el consell. Aquest és el punt que coincideixen a denunciar les al.legacions presentades al projecte pel Col.legi de Periodistes i el Sindicat de Periodistes de Catalunya i pel comitè d’empresa de Lavinia, la productora en què treballen la majoria dels periodistes de BTV. I el mateix passa amb l’informe, no vinculant, encarregat pel mateix ajuntament al CAC.

L’òrgan consultiu considera “poc justificat” que el consell s’atribueixi la potestat de nomenar un “nombre potencialment ampli de professionals al servei del mitjà”, i atribueixi al director gerent “exclusivament” la funció d’elevar la proposta. “La idea de la professionalització està íntimament lligada amb la correcta prestació d’un servei públic”, recorda el CAC.

CLARA SUBORDINACIÓ
L’informe observa un “cert desfasament” entre les “atribucions generals de direcció editorial i estratègica del consell d’administració” i les competències “estrictament executives i de gestió operativa” del director gerent, en una posició de “clara subordinació”. Per això adverteix que això planteja “problemes per garantir la gestió eficaç del servei”.

L’ajuntament havia d’aprovar definitivament el reglament la setmana passada, però es va posposar la votació per esperar l’informe. ¿Hi haurà rectificació?

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: