L’entorn de Rosselló-Balmes exigeix una accelerada de les obres al carrer

Mai 22, 2008

Comerciants i veïns denuncien nous retards en els treballs de l’intercanviador de metro i FGC
Els empresaris es queixen d’una caiguda del 40% en les vendes, inseguretat i falta de coordinació

(El Periódico)

Les rases, tanques i piquetes han passat a formar part del paisatge de l’entorn de Balmes, Rosselló i la rambla de Catalunya fins al punt que molts comerciants i veïns ja gairebé no recorden com era la seva vida, sense pols, soroll i altres incomoditats. Saben que els treballs de l’intercanviador de metro i ferrocarrils de Diagonal i les ampliacions de Provença i les seves estacions són necessàries, però denuncien que l’incompliment del calendari previst els està generant pèrdues econòmiques i dificultant la convivència a la zona fins a límits que no podien ni preveure.

La fase d’obres iniciada el mes de gener passat i que ha posat en quarantena el tram de Rosselló que va de la rambla de Catalunya fins al passeig de Gràcia havia d’estar acabada en 10 mesos. “Esperàvem tornar a la normalitat el 6 de desembre i ara ens anuncien que no serà possible fins a la Setmana Santa o Sant Joan del 2009”, es queixa Ramon Coma, de l’Associació de Comerciants i Veïns de Balmes, Rosselló, Rambla de Catalunya i entorn. ¿La raó? En l’última reunió mantinguda amb representants de l’empresa pública Gisa, que gestiona les obres, van explicar que falten permisos per desviar serveis (de subministraments) a la rambla de Catalunya amb Rosselló, i que una bastida autoritzada al passeig de Gràcia no permet un altre canvi de serveis. La Conselleria de Política Territorial i Obres Públiques, consultada, no va donar ahir la seva versió.

CONTRADICTORI
Els afectats denuncien que la falta de coordinació entre la Generalitat i l’ajuntament ha provocat part dels endarreriments. “No pot ser que s’autoritzin bastides en zones afectades per obres i que a més a més l’ajuntament estigui multant finques que encara no han iniciat la rehabilitació de façana perquè les voreres estan ocupades per les obres”, denuncia Daniel Nieves, venedor de loteria al 130 de Balmes. També veuen descoordinació entre les diferents empreses que executen les diferents fases d’obres.
Si les obres del tram de Balmes acumulen més d’un any de retard, les de Rosselló, en la seva fase més recent, amenacen de demorar-se fins a sis mesos. Un contratemps que, combinat, ha esgotat la paciència dels afectats, que han fet un comunicat i es plantegen iniciar accions de protesta. Més de mig centenar de negocis a peu de carrer, als quals s’han d’afegir consultes professionals (mèdiques, legals i altres) amb un accés que s’ha complicat per a clients grans que hi van en cotxe o taxi, es ressenten de la situació. Les botigues parlen d’un 40% de caiguda de vendes i en alguns casos és superior. Però també hi ha protestes per la inseguretat a la zona quan es fa fosc, encara que durant el dia hi ha més presència policial. En poc temps s’han produït dos assalts, un utilitzant material de l’obra per trencar una vidriera.

SENSE CLIENTS
Els problemes diaris (a part de brutícia, poca il.luminació, soroll i afectacions dels serveis) se centren en la mobilitat. Els vianants han deixat de passar per voreres que els obliguen a fer eslàloms i a recórrer pesats trams per poder travessar la via. “Molts clients han perdut l’hàbit de compra, no vénen perquè els costa arribar fins aquí”, diu Dolors Monzón, de la botiga Marie Valmon de Rosselló. N’hi ha que opten per tancar els dissabtes i algunes botigues de l’entorn han estat traspassades a multinacionals.

Els mateixos veïns, a més a més, tenen problemes per descarregar maletes o compres i l’associació reclama un tram per poder parar a la rambla de Catalunya, ja que tot està destinat a zona blava. Els perjudicis també afecten tres pàrquings de la zona i fins i tot un hotel manté sense activitat tota la primera planta a causa d’aquestes molèsties, que ara es prolonguen. Oriol Vergés, veí de Rosselló, es lamenta que el seu estimat quadrat d’or, que és com es coneix aquest eix de l’Eixample, ja comenci a ser més aviat un “quadrat de llauna”.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: