La Xarxa d’Entitats presentarà una demanda si les quatre columnes es construeixen on vol l’Ajuntament

Mai 16, 2008

Els hereus de Puig i Cadafalch han autoritzat a començar el litigi judicial

F. Espiga. Barcelona (El Punt)

El serial sobre la restitució de les quatre columnes de l’arquitecte Puig i Cadafalch, que van ser enderrocades per Primo de Rivera, s’embolica dia a dia. La Xarxa d’Entitats, que reclama que el monument es construeixi respectant el seu emplaçament original a Montjuïc, ha amenaçat de demandar l’Ajuntament si no es fa enrere de la seva intenció de col·locar-lo en un altre indret i amb una orientació diferent. Entre altres avals, disposen del dels hereus de Puig i Cadafalch.

Tot i que formalment l’Ajuntament de Barcelona encara està negociant amb representants de la societat civil quin és el millor indret per construir un monument que és una al·legoria de les quatre barres de la senyera, la Xarxa d’Entitats té la certesa que la decisió ja està presa. Segons explica Enric Padrosa, portaveu d’aquest col·lectiu que aplega més de quaranta entitats, en una reunió del 6 de maig passat el regidor de Cultura, Carles Martí, els va donar a entendre «que ja tenien un emplaçament decidit, fins al punt que el projecte tècnic ha d’estar enllestit a finals d’aquest mateix mes». La proposta municipal és que el monument es col·loqui just al costat de la font de Montjuïc, davant d’on ara hi ha el pavelló d’Itàlia. Això implicaria que les quatre columnes quedarien arraconades i estarien orientades en paral·lel a l’avinguda de Maria Cristina. «Això és un disbarat, ja que quedaran totalment amagades. És un bunyol que no estem disposats a permetre», conclou Padrosa.

L’argument de la Xarxa d’Entitats és que l’emplaçament original projectat per Puig i Cadafalch, just davant del que avui és la font lluminosa, és un element substancial del projecte, ja que donava una gran visibilitat a les quatre columnes. Per això, la seva proposta és posar-les uns metres més enrere, a la plaça Marquès de Foronda, on continuarien sent perfectament identificables des de la plaça Espanya.

Davant d’aquesta desavinença, si l’Ajuntament no s’ho repensa presentaran una demanda per la via civil. La base legal que esgrimeixen és les obres arquitectòniques també estan protegides per la llei de la propietat intel·lectual. I, en aquest cas, un canvi tan substancial del projecte vulneraria el que es coneix com els seus drets morals. La xarxa assegura que els dos besnéts de Puig i Cadafalch els han donat autorització expressa per tirar endavant el procés, si es dóna el cas.

Paral·lelament a aquesta via, els grups de CiU i ERC presentaran una proposició no de llei al Parlament en què es reclama que la restitució del monument sigui respectuosa amb la seva història.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: