Quatre anys després, el Fòrum encara no ha ensenyat els comptes

Mai 12, 2008

Una sentència condemnatòria als Estats Units evita que se’n pugui fer la liquidació i la publicació

M. Sòria (El Punt)

Quatre anys després que l’esdeveniment que havia de canviar el món va obrir portes –va ser el 9 de maig del 2004–, el Fòrum Universal de les Cultures encara no ha liquidat els comptes i, per tant, no els ha fet públics. La sentència contrària d’un jutjat de l’estat d’Illinois, als Estats Units, per la demanda d’unes productores a causa de l’incompliment d’un contracte per fer una pel•lícula del Fòrum està endarrerint aquest últim tràmit. El retard ha estat denunciat en diverses ocasions per les forces polítiques de l’oposició a l’Ajuntament de Barcelona. Fins i tot s’hi ha pronunciat el síndic de greuges, Rafael Ribó.

Sense la liquidació dels comptes, no es poden saber les despeses, les contractacions ni, en general, el balanç de l’esdeveniment, del qual es compleixen quatre anys aquesta mateixa setmana. L’Ajuntament de Barcelona, que ja fa temps que no commemora de cap manera aquesta efemèride, continua explicant que fins que no es resolgui la situació contenciosa que manté el Fòrum amb dues productores nord-americanes, no es poden posar els comptes a exposició, perquè legalment no se’n pot fer la liquidació.

Think Big i Rosalini Productions són les dues productores nord-americanes que van demandar els organitzadors del Fòrum Universal de les Cultures per l’incompliment d’un contracte per produir una pel•lícula sobre la celebració de l’esdeveniment. La sentència del jutjat nord-americà ja els ha reconegut el dret a ser indemnitzades amb més de 3 milions d’euros per incompliment de contracte, una sentència que el Fòrum no reconeix i que, per tant, no ha complert. De fet, només el deute acumulat per multes i interessos ja era, fa uns mesos, de prop de 5 milions d’euros.

El retard ha estat reiteradament criticat per les forces de l’oposició de l’Ajuntament de Barcelona, sobretot pel Partit Popular, que fins i tot va portar la discussió al Síndic de Greuges.

FALTA DE TRANSPARÈNCIA
Fa uns mesos, Rafael Ribó va donar la raó als populars assegurant que el PP pot reclamar els comptes del Fòrum, com a membre del consorci i de l’Ajuntament de Barcelona. Però ni tan sols així. Els comptes continuen sent un misteri.

El cap dels populars, Alberto Fernández Díaz, acusa el consistori d’estar «silenciant» la liquidació. Assegura que l’Ajuntament de Barcelona, «un altre any, silencia l’aniversari del Fòrum perquè és la mostra de la Barcelona equivocada; a diferència del somni olímpic del 92, el Fòrum va ser el malson de la Barcelona del 2004».

El cap dels republicans de Barcelona, Jordi Portabella, també va voler recordar que «la idea continua sent vàlida», però creu que és obligada una reflexió sobre la seva execució. «La població no s’hi va sentir implicada, com havia succeït en altres grans esdeveniments», assegura. Pel republicà, el Fòrum va ser un exercici de reflexió global «molt vigent ara», que va significar «la necessitat de verbalitzar la presa de consciència del canvi cap a una era», una experiència que, creu Portabella, s’ha de recollir en el nou Consell de Cent, una institució que es crearà a instàncies d’ERC.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: