L’ordenació dels artistes de la Rambla falla

Mai 8, 2008

L’activitat dels firaires artesans xoca amb la dels ballarins a Santa Mònica, i la de les estàtues, amb la de floristes i ocellaires

ROSA DÍAZ. Barcelona (el Punt)

La Rambla torna a ser una olla de pressió. S’ha acabat la treva de la temporada baixa, i el ritme frenètic s’ha tornat a instal•lar, com el bon temps, al passeig més transitat de la ciutat. Ja sigui per la crisi econòmica o per la sequera, el cas és que aquest any el xoc entre unes activitats i les altres està començant a plantejar-se en veu alta. No fa encara un any i mig que el districte de Ciutat Vella va endurir les normes d’ús de la Rambla per als artistes i ja comença a fer-se evident que aquestes normes fallen i no acontenten tothom. La regidora, Itziar González, va rebre dimarts durant l’audiència pública una allau de queixes. González està d’acord que cap activitat n’ha de molestar una altra, i està disposada a posar fi als problemes d’incompatibilitat que té el passeig.

El col•lectiu d’artesans que s’instal•la a la rambla de Santa Mònica cada cap de setmana, i que ocupa una trentena de parades instal•lades a la part central del passeig, ha denunciat que no pot conviure amb les actuacions, generalment de ballarins i acròbates, que es fan en aquesta part de la Rambla arran d’un enduriment de la regulació que ordenava l’activitat d’aquests i altres artistes.

El districte de Ciutat Vella, intentant repartir una mica l’espai per donar cabuda a les nombroses activitats espontànies que es desenvolupen en aquest concorregut passeig, va ordenar que a partir de l’1 de gener del 2007 les activitats que es fessin amb música s’havien de concentrar a la part més ampla, és a dir, a la rambla de Santa Mònica. La música no pot superar, a més a més, els 70 decibels de potència. D’altra banda, en aquesta ordenació, l’última de les diverses que s’han fet, es van marcar a terra quatre zones on podien instal•lar-se les estàtues humanes, al tram comprès entre Bonsuccés i l’Arc del Teatre. Finalment s’establia un punt a la rambla de Canaletes per a actuacions sense música, indret especialment pensat perquè s’hi exhibís el Maradona de la Rambla, ara ja jubilat i substituït per un altre virtuós de la pilota.

Els artesans de la Fira Nova Artesania proposen allunyar una mica cap a Colom la zona d’actuacions, perquè els grups de gent que s’aturen a veure exhibicions de breakdanse, capoeira, l’imitador de Michael Jackson o els salts d’un grup d’acròbates no deixen espai per passar tranquil•lament.
Un altre problema és el so. Els comerciants asseguren que no respecten els decibels establerts: «Tots actuen a la vegada i competeixen entre ells», comenta un portaveu dels firaires. Aquest col•lectiu ha demanat als artistes que s’allunyin una mica de la fira, per no entorpir tant el pas dels clients que volen passejar mirant-se el gènere o que hi volen comprar. Però els artistes no volen perdre el reclam de la fira, que atreu la gent. «Creiem que la solució ha de venir de l’administració», va comentar el representant de l’associació en l’audiència pública.

En aquest mateix acte hi havia representants de dos col•lectius més que també han estat molt crítics amb les activitats artístiques que es generen a la Rambla perquè no els deixen treballar amb comoditat: els floristes i els ocellaires. De fet, el districte de Ciutat Vella ha anat fixant normes a l’activitat de les estàtues humanes des de l’any 2005 precisament per intentar reduir aquestes molèsties. Però aquests artistes fan tanta patxoca i tenen tanta gràcia amb les seves disfresses que no hi ha cap turista capaç de passar de llarg. Els grups de gent al voltant de les estàtues no només impedeixen el pas d’altres vianants, sinó que fan molt difícil la feina a floristes i ocellaires. Una portaveu de l’associació Amics de la Rambla es va referir dimarts també a aquesta situació: «Aquests col•lectius estan preocupats», va dir, perquè per molt que s’hagin assenyalat els indrets on es poden col•locar i per molt que els artistes respectin aquests indrets, «el problema el generen els espectadors».

La regidora de Ciutat Vella, Itziar González, es va mostrar totalment d’acord amb les queixes expressades per col•lectius que fan unes activitats econòmiques regulades a través d’unes llicències –segons va apuntar la portaveu de l’associació d’Amics de la Rambla– i per tant gravades també amb uns impostos, cosa que no passa amb les estàtues malgrat que moltes obtenen abundants beneficis pel fet d’actuar a la Rambla. González, però, vol trobar un equilibri perfecte en el qual puguin conviure les diferents activitats. Per això es mostra partidària d’encetar una anàlisi «global de totes les coses que passen a la Rambla» a partir de la qual poder prendre decisions i establir noves directrius. Ara bé, també adverteix que d’entrada «hi ha qüestions incompatibles», i avisa que «si una estàtua genera tant de públic que no deixa passar i impedeix altres activitats, potser ens ho haurem de plantejar».

El carrer dels 78 milions de visitants a l’any necessita més papereres. Ho ha detectat l’associació Amics de la Rambla i així ho va fer saber a la regidora del districte durant l’audiència de dimarts passat. També necessita, segons aquesta entitat, una neteja molt especial: la dels xiclets. Milers i milers d’aquestes gomes ennegrides resten indefinidament enganxades a terra. I les taques esborren sota seu la filigrana ondulada i els colors del passeig. Fa un temps es va provar un sistema per netejar aquests xiclets, que va resultar molt efectiu, però lent. Es va anar desenganxant un per un cada xiclet de les llambordes de la Rambla. Durant dies, potser setmanes. Però quan van enllestir tota la superfície del passeig, que té poc més d’un quilòmetre de longitud, a la part per on havien començat ja hi havia més xiclets enganxats.

A la Rambla l’espera una reforma en profunditat del paviment, que es canviarà per un d’inspirat en el trencadís que va guanyar el concurs d’idees per reformar-lo. Ara bé, mentre aquest projecte no es porta a terme, l’associació Amics de la Rambla demana que es faci una altra neteja en profunditat del passeig. La regidora diu que s’ho estudiarà.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: