Sota l’ombra del Carmel

Mai 4, 2008

El desastre de l’enfonsament del túnel segueix molt present en les queixes dels veïns del barri, alguns dels quals s’han vist sorpresos per un pla urbanístic que podria enderrocar les seves vivendes de tota la vida

La notícia del lector (Avui)

Sense temps per a les pancartes. Esmorzar amb el diari i veure que la teva casa de tota la vida està afectada per un pla urbanístic que preveu enderrocar-la és, si més no, una manera curiosa de començar el dia. Però sembla que últimament al Carmel s’estan habituant a aquest tipus d’ensurts. Potser per això, des de l’Hospitalet, a la plaça de les Comunitats, veient les barbes del veí tallar, proclamen allò de “No volem convertir-nos en el nou Carmel”.

Ells, com a mínim, han tingut temps per preparar les seves pancartes. No volen que els diaris els sorprenguin amb cap titular incomprensible sobre el futur de les seves cases i per això creuen que tota garantia és poca abans de començar a foradar la plaça. L’ombra del Carmel planeja sobre el barri.
Com planeja sobre Sentmenat, el record de les dues víctimes mortals i un llarg cúmul d’ensurts al passeig d’Anselm Clavé. Un temor que comparteixen a Caldes de Montbui, on reclamen millores en la seguretat del tram de la C-59 que divideix el barri dels Saulons. El perill no és sempre al volant, però a vegades la imprudència dels conductors i les dificultats circulatòries de la zona es conjuguen de forma fatal. I si no que els ho preguntin als usuaris de les terrasses dels bars de la plaça del Sortidor, al Poble-sec. Ja fa un any que La notícia del lector va denunciar que les tanques de seguretat de la plaça són les principals damnificades del seu difícil dibuix viari i d’algun conductor accelerat. Però des d’aquella primera alerta, les tanques no han tornat al seu lloc i ara els veïns han decidit engegar una campanya per demanar que la plaça sigui només per a vianants.

1 No perden només la casa, també les inversions
“Ostres, si és casa nostra!”, devien pensar els veïns de les 750 cases del barri del Carmel que es podrien veure afectats per la modificació del PGM que preveu enderrocar les seves vivendes de tota la vida en un termini de 12 anys. Tot i que ara, després de saber per la premsa que les seves cases es trobaven a la corda fluixa, han decidit organitzar-se per aturar l’aprovació del pla, de moment, tot intent resulta inútil perquè l’oposició municipal va aturar el projecte i ara per ara tot es troba en un incòmode stand by. Els afectats, 1.900 veïns, denuncien que només el 10% dels pisos que es farien serien habitatges socials i sospiten que darrera de tot hi hagi només interessos econòmics.

El problema, però, no és només l’enderrocament de les cases, sinó també de tota la inversió que s’ha fet al seu voltant. Això ho tenen clar alguns veïns que, només en reformes, han invertit fins a 40 milions de pessetes en una casa que ara podria anar a terra. Encara no entenen per què se’ls ha concedit la llicència per fer les obres, tenint en compte que els habitatges podrien estar afectats per aquesta modificació.

De fet, fa tot just dos anys, després de l’esfondrament del túnel del metro, l’Ajuntament va fer reformes importants al passatge dels Santuaris. Els veïns no són capaços d’entendre que es fes una inversió tan gran per arreglar un carrer que ara es veurà afectat pel pla urbanístic. Sorpreses que dóna la vida. Per si de cas, ells seguiran atents a les novetats que es puguin anunciar a través dels mitjans, no fos cas que algun dia vegin la foto del que era la seva casa.

2 Més que garanties per foradar la plaça
Sent previnguts i sempre amb l’ombra del Carmel present, alguns veïns de la plaça de les Comunitats, a l’Hospitalet de Llobregat, tenen clar que no volen assumir el risc d’excavar la plaça, tenint en compte la proximitat respecte a la ronda de Dalt i el metro: “No volem convertir-nos en el nou Carmel”.

L’Ajuntament assegura que s’han fet els informes pertinents i que el risc de l’obra és nul, però davant de les inquietuds veïnals estan esperant un segon informe tècnic que ho confirmi. Ara per ara, els veïns han aturat momentàniament la crida a manifestar-se cada dilluns per evitar la construcció del pàrquing, perquè amb el canvi obligat al capdavant del consistori, el projecte està aturat. No obstant això, anuncien que estan disposats a mantenir les manifestacions i que la seva lluita passa per aconseguir que la plaça es qualifiqui com a zona verda.

3 De defensa antiaèria republicana a mosaic de grafits
En aquests moments, el turó de la Rovira és un espai dedicat a la runa i els grafits, tot i que anys enrere, durant la Guerra Civil, es va convertir en un dels punts estratègics de les defenses antiaèries republicanes i, molts més anys abans, havia acollit un poblat ibèric. Vist l’aspecte que ofereix ara aquest cim, però, costa de creure el seu valor històric. Justament les pintades i l’estat de conservació de les bateries antiaèries són algunes de les queixes que Josep Rebollar, veí del Guinardó, va fer sentir a través de La notícia del lector. Ara, la regidora de CiU adscrita al districte d’Horta-Guinardó, Maite Fandos, reclama al govern municipal que s’iniciïn de manera urgent les obres de rehabilitació d’aquests refugis, avançant-les al pla urbanístic dels Tres Turons.

4 Mòbing o una batalla que ja fa dos anys i mig que dura
El litigi entre els llogaters de la finca número 147 del carrer Enric Granados i la propietat de l’edifici, Inmuebles Renta, encara la seva recta final, després de dos anys i mig de procés judicial. Els veïns, la majoria dones d’edat avançada, van demandar la immobiliària perquè fes unes obres de manteniment per valor de 60.000 euros, però la propietat creu que cal una rehabilitació a fons valorada en 600.000 euros. Un cost que caldria revertir en els lloguers de renda antiga – entre 100 i 150 euros al mes- que paguen ara els llogaters. El procés, que ha avançat a empentes i rodolons, ha anat lligat a la degradació de la finca, on ja hi ha rates. El 19 de maig es coneixeran, finalment, els informes de les dues parts.

5 Punts negres i punts fúnebres, de dos en dos

Dues dones ja hi han perdut la vida en els últims mesos i la llista d’ensurts no té un final clar. La B-1413 al seu pas per Sentmenat s’ha convertit en una autèntica amenaça per als veïns del municipi que denuncien des de la inseguretat que suposa creuar el pas de vianants fins a la manca de visibilitat. Tot i que el passeig Anselm Clavé, nom que adopta la via quan passa per Sentmenat, no consta a la llista de punts negres de carreteres, veïns i Ajuntament coincideixen: “Hi hauria de ser”. És per aquest motiu que els veïns s’han organitzat per determinar quines mesures hauria d’aplicar la Diputació de Barcelona, que és la titular de la via.

A Caldes de Montbui també tenen clar el que és una carretera perillosa. La C-59 divideix el barri dels Saulons en dos. Dues víctimes mortals i una llarga llista d’accidents han convertit el tram d’aquesta via quee queda entre els quilòmetres 16,5 i 17 en el segon més perillós de tot el Vallés Oriental. Els veïns estan farts de jugar-se-la per creuar sense passos de vianants, ni semàfors ni ponts. Tant ells com l’Ajuntament s’han mobilitzat per demanar mesures concretes per reduir els accidents a la direcció general de Carreteres, i el govern s’ha compromès a prendre mesures provisionals.

6 D’espai d’esbarjo per a gossos a escola provisional
Ja fa pràcticament un any que La notícia del lector denunciava la situació que es vivia al parc del Congrés, al barri de la Xinesca de Vilassar de mar, on els propietaris d’un grup de gossos i els pares dels nens del barri es disputaven l’espai. Els pares denunciaven que els gossos campaven sense lligar i que els amos no en recollien els excrements i reclamaven que el barri necessitava un espai per als més petits. Ara, el seu desig s’ha fet realitat, però de ben segur que no de la manera que ells esperaven. A partir del 12 de maig i fins a una data encara indeterminada, l’Ajuntament i el departament d’Educació hi instal·laran barracons escolars mentre no es construeix en un altre emplaçament l’escola pública de primària Els Alocs.

7 ‘Valencia, Roselló, Concell de Cent… Pardó?’
Tot un nomenclàtor paral·lel ha dissenyat ja La notícia del lector a base de recopilar les faltes d’ortografia que presideixen molts dels rètols de la ciutat de Barcelona. Si fa uns mesos Dolors Montserrat s’apoderava del carrer dedicat a Dolors Monserdà, durant aquest mes tots plegats hem perdut el Nort a força d’acumular errades. A la parada d’autobús d’inici i final de la línia 54 de TMB, sense anar més lluny, s’anuncia sense complexos d’Estació del Nort i els carrers Rosselló, València i Consell de Cent han conegut ja totes les seves versions. No és un problema ortogràfic el de l’avinguda Príncep d’Astúries, sinó d’existència, ja que anuncien un destí al qual és impossible arribar.

8 Farts de prendre tapes patint pels cotxes
A la plaça del Sortidor, al Poble-sec, continuen sense notícies d’algunes de les tanques que impedeixen l’entrada de vehicles a la part reservada als vianants. Ja fa més d’un any que La notícia del lector va denunciar que algun conductor imprudent les havia fet malbé. El veïns ja estan cansats de seure a les terrasses amb el neguit de ser envestits per algun vehicle i estan engegant una campanya per demanar que sigui un espai per a vianants.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: