L’Ajuntament de Barcelona adverteix que no podrà enllestir el zoo marí tot sol

Abril 30, 2008

El govern local busca inversors privats per poder continuar el projecte de la plataforma marina

D. Marín, Barcelona (El Punt)

La construcció del zoo marí de Barcelona, al litoral de la ciutat entre el Fòrum i la platja de la Nova Mar Bella, podria quedar-se a mig fer. Així ho va advertir ahir el tercer tinent d’alcalde i regidor de Promoció Econòmica de l’Ajuntament, Jordi William Carnes, que en declaracions a COM Ràdio ha reconegut que el projecte és massa costós perquè l’assumeixi el consistori tot sol. El cost del projecte s’ha disparat: fa tres anys estava pressupostat en 120 milions d’euros i ara ja s’acosta als 150 milions. L’Ajuntament està buscant promotors privats que financin part del projecte, que en qualsevol cas no veurà la llum fins al 2014.

El zoo marí és un dels últims projectes de l’etapa de Joan Clos al capdavant de l’alcaldia, i és, juntament amb l’Hotel Vela, a l’altre extrem de la façana litoral de Barcelona, l’última peça per completar la reforma del front litoral de Barcelona iniciada amb la Vila Olímpica el 1992 i culminada amb el Fòrum de les Cultures el 2004. Les obres van començar el 2005, amb la previsió inicial d’enllestir-se en quatre anys, el 2009.

L’obra ha sofert diversos retards (ara s’espera que estigui enllestida el 2014), però ara els problemes econòmics amenacen directament d’avortar el projecte. Així ho va reconèixer Jordi William Carnes en una entrevista concedida a COM Ràdio. El tercer tinent d’alcalde, màxim responsable de l’àrea econòmica de l’Ajuntament, va revelar que el consistori està buscant inversors privats que es puguin fer càrrec de part dels 150 milions d’euros que costa el projecte. De moment, aquests intents no han reeixit.

Fa tres anys, quan es va presentar el projecte, el llavors alcalde Joan Clos va obrir les portes a l’entrada de diner privat en el finançament del projecte. Però també va voler deixar clar que l’entrada de capital privat «necessàriament no s’ha de vincular a l’explotació comercial», que hauria de ser «bàsicament d’abast públic». Des de llavors, però, no s’ha aconseguit implicar cap inversor privat en el projecte.

L’Ajuntament de Barcelona també comptava en un inici amb la possibilitat que la Generalitat s’impliqués en el projecte, i fins i tot amb alguna institució «local», cosa que podria assenyalar la Diputació de Barcelona. La situació descrita ahir per Carnes, però, és que ara per ara l’Ajuntament ha de fer front al 100% d’una despesa de 150 milions d’euros, i no es veu amb cor d’aconseguir-ho tot sol.

El projecte preveu la construcció d’una plataforma marina de 7,6 hectàrees guanyades al mar a costat de la Zona Fòrum. L’estructura està construïda en part. El projecte inclou la divisió de l’espai en quatre grans àrees (delta mediterrani, delta africà, delta americà i aigües oceàniques), per donar cabuda a un total de 90 espècies (20 de mamífers, 23 de rèptils, 40 d’aus i 7 d’amfibis).

Un cop entrés en funcionament el zoo marí, l’Ajuntament té previst buidar la part aquàtica i d’amfibis del zoo de la Ciutadella, més algunes de mamífers. D’aquesta manera, l’Ajuntament guanyarà espai per ampliar el parc de la Ciutadella i fins i tot tirar endavant una idea que fa temps que ronda els despatxos d’Urbanisme i que és connectar el parc amb la Barceloneta per sobre de la ronda Litoral.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: