El nucli de Sarrià es blinda a futurs canvis urbanístics

Abril 27, 2008

L’Ajuntament aprova modificar el Pla General Metropolità del 1977
Un 20% dels carrerons del barri deixen d’estar afectats i mantindran la fisonomia sinuosa actual

Virgínia Mascaró (Avui)

El nucli històric de Sarrià, una àrea de 20 hectàrees situada entre l’avinguda J.V. Foix, la ronda de Dalt i els carrers Major de Sarrià i Vergós, s’ha blindat a possibles canvis futurs en l’estructura urbana i edificatòria, però fent possible el necessari procés de renovació del teixit urbà.

L’Ajuntament de Barcelona va aprovar la setmana passada modificar el Pla General Metropolità (PGM) del 1997 del nucli antic de Sarrià, que preveia traçar-hi carrers rectes i fer-hi avingudes més amples, si calia, enderrocant immobles. L’anterior planejament afectava moltes cases del barri. Durant dècades moltes han viscut en situació de provisionalitat i no s’hi feien reformes, o només les mínimes, perquè anaven a terra.

“Hi havia afectats al voltant d’un 20% dels carrers del nucli antic, que ara han deixat d’estar-hi. Un dels més emblemàtics, el carrer Major de Sarrià, tenia moltes cases que anaven a terra, segons l’antiga planificació urbanística”, afirma Sara Jaurrieta, regidora del districte de Sarrià – Sant Gervasi.

L’anterior pla assenyalava una sèrie de realineacions al centre històric, majoritàriament provinents d’anteriors plans, que no tenien en compte les característiques de la seva arquitectura ni l’ambient dels carrers. També recollia obrir una sèrie de carrers eliminant cases, tenint en compte la continuïtat de la via, però sense valorar la importància del context.

Tot això ara ha canviat. S’ha vist que no cal obrir carrers i tirar a terra cases històriques. En alguns casos s’han eliminat les obertures o bé aquestes només afecten la planta baixa, com ara la connexió del carrer Paletes fins a Clos de Sant Francesc, on es farà un pas per sota que permetrà al propietari conservar els dos pisos de dalt. Els canvis previstos no significa que s’hagin de dur a terme necessàriament, sinó que garanteixen que les futures modificacions es facin seguint aquestes determinacions.

El nou pla també servirà per incentivar la rehabilitació del teixit residencial, tant de forma individual com del conjunt. Per exemple, els edificis del passatge Mallofré o del carrer Cornet i Mas tenen valor en el seu conjunt. Si mai s’hi volen fer reformes, les cases hauran de tenir unes caractarístiques similars a les del voltant, a més de mantenir les alçades actuals i la seva volumetria no pot créixer més d’un 10%.

El nou pla urbanístic del centre històric de Sarrià ha incorporat quatre cases al seu catàleg protegit. Es tracta de cases que, si de cara al futur s’hi volen fer modificacions, han de conservar el conjunt actual: residència i jardí. Són les cases dels carrer Avió Plus Ultra 14, Dolors Monserdà 6, Major de Sarrià 154 i Santa Magdalena Sofia 12.

També reconeix com a espais lliures zones abans afectades, com ara la plaça Borràs, la petita plaça que hi ha davant de l’Església Sant Vicenç de Sarrià i la de Josep Obiols, per on fins ara hi passaven vials.

Desplaçaments a peu

El nou pla també garanteix conservar-hi la mobilitat a peu. Onze carrers es mantindran per a vianants preservats del trànsit rodat de cara al futur, com al passatge Canet. “Volem estendre les zones de vianants com una taca d’oli per tot el centre. Hem acabat de remodelar el Mercat i el següent pas a fer serà pacificar el seu entorn durant aquest mandat”, afirma Jaurrieta.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: