Paràlisi municipal

Abril 26, 2008

L’Ajuntament de Barcelona té projectes congelats per incapacitat d’assolir majories
CiU recorda a Hereu que el secretari municipal l’insta a aprovar el pla de govern
El bipartit preveu governar sense “full de ruta”

Carles Sabaté (Avui)

El plenari de Barcelona debat ara un terç dels expedients que revisava fa un any

La impossibilitat de teixir majories de l’alcalde Jordi Hereu a l’hora de tirar endavant nous projectes municipals ha dut l’Ajuntament de Barcelona a una cada cop més evident paràlisi durant el primer any de mandat. El bipartit municipal ha decidit aparcar l’aprovació del pla d’actuació municipal (PAM) que hauria de fixar les prioritats d’actuació fins el 2.011 i té empantanegats les reformes de Montjuïc, Via Augusta, Urgell, passeig de Sant Joan, Via Laietana, Paral·lel, plaça Urquinaona… Tots projectes anunciats i endarrerits, com fins fa pocs dies el desmuntatge de les Glòries, que ha trigat cinc anys a aprovar-se.

D’altres projectes s’han aturat, com el pla de rehabilitació del Carmel, que després d’anunciar-se sense tenir acord amb cap partit de l’oposició (CiU, PP i ERC) que ara és majoritària a l’Ajuntament, es va haver de retirar. La insistència d’Hereu a governar sense buscar enteses amb cap d’aquests partits li permet gestionar el dia a dia i recuperar vells projectes aparcats al calaix durant mesos, com el del canvi dels símbols franquistes, però no aprovar nous plans, quan ja ha exhaurit quasi una quarta part del mandat. Per això, el bipartit opta per dirigir Barcelona aplicant mesures de govern que no cal debatre al ple. L’últim plenari només va aprovar una vintena de punts, ja que el govern no s’arrisca a perdre votacions. El més habitual dels últims anys era superar la cinquantena d’expedients.

El mateix secretari municipal ha recordat a l’alcalde que, després de l’aprovació del PAM per part del govern el gener passat i de les cent mil aportacions dels ciutadans de Barcelona, no pot ara aturar el procés d’aprovació definitiva. Un informe jurídic del secretari de l’Ajuntament dóna la raó al grup municipal de CiU quan recorda a Hereu que “un cop redactat i obert un important procés participatiu, els tràmits no poden ser altres que els dirigits a la seva aprovació”. També remarca que el pla de govern és una “directriu” que “entrarà en vigor l’any següent al de la constitució del nou ajuntament com a conseqüència de les eleccions municipals”, celebrades el 27 de maig del 2007.

Fonts del grup municipal de CiU alerten que “jurídicament, políticament, i moralment, ja que va esmerçar un milió d’euros en la campanya de participació ciutadana, que ara no té en compte, l’alcalde hauria de dur el document a aprovació”.

L’AVUI ha intentat que el primer tinent d’alcalde, Carles Martí (PSC), comentés la situació, però l’Ajuntament ho ha declinat. Només el regidor portaveu Jordi William Carnes admet la impossibilitat de tirar endavant el PAM “sense consens, per tant, governarem sense full de ruta i plenari a plenari i tema a tema”. Carnes recorda que la llei de règim local no obliga cap ajuntament a dotar-se d’un pla de govern com “sí que s’havia autoimposat l’Ajuntament els últims mandats”. Per tant, insisteix, “legalment no cal PAM”.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: