Carmel · Els veïns de les 750 cases afectades per l’ampliació del pla urbanístic de rehabilitació del barri s’organitzen en associacions per aturar-ne l’aprovació

Abril 26, 2008

LA NOTÍCIA DEL LECTOR, Laia Curcoll (Avui)

El govern de l’Ajuntament de Barcelona pretén aprovar una modificació del Pla General Metropolità (PGM) que preveu demolir 750 cases del Carmel i el seu entorn en un termini de 12 anys. Els 1.900 veïns que hauran de ser reallotjats van conèixer la notícia a través dels mitjans de comunicació quan el bipartit la va presentar abans d’aprovar-la, el febrer passat. Asseguren que s’ha volgut fer la modificació d’esquena als veïns, que pateixen les conseqüències de la paralització política municipal, ja que el projecte el va aturar l’oposició majoritària i ara els afectats no poden avançar en les respostes legals perquè ni tan sols s’ha aprovat oficialment.

Molts dels veïns afectats estan indignats i es neguen a marxar de casa o hi són reticents. Per això han creat diferents associacions d’afectats i una coordinadora per sumar esforços i negociar amb l’Ajuntament abans que s’aprovi el pla. A més, asseguren que el projecte està ple d’arbitrarietats, perquè preveu de forma generalitzada expropiar cases i enderrocar-les no per fer equipaments d’interès general, sinó blocs d’habitatges de renda lliure. Els afectats denuncien que només un 10% dels pisos que es faran seran habitatges socials i sospiten que hi ha interessos econòmics darrere la modificació.

La Coordinadora d’Afectats vol que l’Ajuntament negociï el pla per “evitar les barbaritats que estan previstes”, segons explica Jordi Castellà, coordinador de l’entitat. De moment la coordinadora ha aconseguit que Elsa Blasco, regidora d’Horta-Guinardó, accepti establir taules de negociació amb els veïns i es comprometi, verbalment, a acabar les converses abans d’aprovar inicialment el pla. En cas que no ho faci així, asseguren que en demanaran la dimissió. L’Ajuntament va presentar el pla a la premsa preveient que al febrer s’aprovaria, però ni ERC, ni CiU, ni PP hi van votar a favor. Per desbloquejar les converses l’oposició va exigir negociar només amb el regidor d’Urbanisme, Ramon Garcia Bragado, i bandejar Blasco. “Com que no es va aprovar, no estem oficialment afectats, però el mal ja està fet”, es queixa Paqui Vivancos, veïna del passatge dels Santuaris, una de les zones afectades. “Casa nostra es podria haver taxat en 70 milions de pessetes i ara no val res, això és estar afectat”, afegeix la Carme. Aquest és el cas d’en Jordi. Els compradors que havia trobat per al seu pis es van fer enrere després de parlar amb l’Agència de Promoció. “Van ser ells els que em van comunicar que el meu pis estava en estudi, jo no en sabia res!”, explica.

Infravivendes

Segons l’Ajuntament, la major part de les cases afectades no compleixen les condicions mínimes d’habitabilitat. Però els veïns del passatge dels Santuaris no hi estan gens d’acord: “Nosaltres buscàvem una casa gran on poder viure amb els nostres sis fills, tenim 134 metres quadrats útils i des del terrat veiem el turó de l’Home. Què en faig, jo, d’un pis de protecció oficial?”. La Carme explica tot això amb la cèdula d’habitabilitat renovada a principis de març d’aquest any a les mans, mentre ens ensenya la casa, que, lluny de semblar una infravivenda, té una tranquil·litat i unes vistes envejables per a molts veïns d’altres barris.

La resta de veïns recorden que molta de la gent afectada viu al Carmel perquè han triat aquesta opció: “No s’ho pensaven, però s’han trobat amb famílies senceres que s’han hipotecat per viure aquí”.

L’Ajuntament assegura que la modificació del PGM permetrà esponjar el barri per fer-hi zones verdes i equipaments, però alguns veïns creuen que “el que volen és fer un barri nou amb vistes al Maresme per a la gent de diners de Barcelona”, i es pregunten si “construir dos blocs de pisos on hi càpiguen 80 famílies al lloc on ara hi ha 20 cases unifamiliars és esponjar el barri”. D’aquesta manera s’aconseguirà una zona enjardinada que fins ara no existia, però els veïns diuen que no necessiten zones verdes tenint la muntanya a pocs metres, i es queixen perquè les que ja hi ha “estan molt poc cuidades”.

Aquesta informació s’ha elaborat gràcies a la trucada de Paqui Vivancos, veïna del Carmel.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: