Poblenou demana un pla urgent de preservació del centre històric

Abril 20, 2008

Veïns del barri reclamen una suspensió de llicències per frenar la desaparició de la zona
L’ajuntament es compromet a elaborar una proposta de protecció, però no concreta dates

Albert Ollés, Barcelona, (El Periódico)

El centre històric del Poblenou es mor. Després d’uns quants anys d’enderrocaments i reformes urbanístiques, la clàssica trama viària i el paisatge d’edificis ha desaparegut gairebé del tot i únicament es manté en petits reductes aïllats. La reurbanització dels carrers de Bilbao i Ramon Turró, el nou front litoral –on el metre quadrat es paga a preu d’or– o la pressió del veí 22@ estan canviant completament la fesomia tradicional de la zona.

Un espai que inclou l’antic barri del Taulat (que ja ha estat eliminat fins i tot del nou mapa municipal), l’eix de Marià Aguiló, la plaça de Prim (el vell nucli de pescadors), i l’entorn de la rambla del Poblenou i de Pere IV, que comprèn una part del també històric barri de la Plata (l’epicentre del Manchester català dels segles XIX i XX). Davant aquesta situació, diverses entitats veïnals del barri estan reclamant a l’ajuntament l’elaboració d’un pla urgent de preservació del que queda del casc històric.

Seria una solució d’emergència que, segons els demandants, hauria de contemplar com a mesura prèvia la suspensió de llicències d’obres, incloses les que ja estan concedides, fins que s’aprovi el projecte. “El que no ha aconseguit la pressió especulativa en municipis costaners pròxims s’ha acabat materialitzant a la franja del litoral de Barcelona. L’excusa dels Jocs Olímpics va ser el que va iniciar el procés i després ha anat caient la resta”, explica Salvador Clarós, portaveu de l’associació de veïns del Poblenou.

23 ESPAIS
Aquesta entitat ha localitzat fins a 23 espais diferents (vegeu el gràfic) on ja s’han produït demolicions o està previst executar-ne ben aviat. Aquesta alta condensació d’activitat urbanística ha provocat que el rectangle ubicat entre la part baixa de la rambla i la plaça de Prim ofereixi aquests dies imatges que recorden ciutats en guerra, entre muntanyes de runa, cases a mig enderrocar i solars buits, alguns ocupats per persones sense sostre. “Ens han anat fent fora d’una casa a una altra a mesura que les anaven tirant a terra”, explica una d’aquestes persones, Joan Martínez, mentre cuina a cel obert.
El cas de la plaça de Prim és especialment significatiu, ja que ha quedat convertida en una espècie de reducte del passat, envoltada de nous edificis en construcció o que ja s’han acabat. “Fa 28 anys això era terra de ningú. Un lloc oblidat amb molt espai lliure i pocs habitants on feia por venir a la nit”, recorda Josep Maria Maulini, propietari del restaurant Els Pescadors, símbol històric de la plaça. “Era necessari un canvi per donar-li vida al barri i només s’ha de veure com està actualment de gent la rambla del Poblenou, encara que també és cert que es podria haver fet d’una forma menys agressiva”, afegeix.

Maulini, que fa 28 anys que regenta un establiment fundat el 1901, recorda que fins fa “quatre dies” els mateixos veïns de la zona no es van començar a preocupar pel que estava passant. “És possible que l’administració s’hagi precipitat i no hagi posat prou límit a l’especulació immobiliària, però el cas és que en aquesta plaça s’han enderrocat cases antigues de pescadors que li donaven el verdader sentit a tot el conjunt sense que ningú, inclosos els seus propietaris, hi diguessin res”, afirma.

LA TRAMA DE CERDÀ
A l’associació veïnal del Poblenou no coincideixen amb aquesta apreciació, i recorden que als anys 90 ja es van oposar a un primer intent de transformació integral de la zona. “Han anat insistint una vegada i una altra en la reforma fins a imposar-la, sota la idea conceptual de prolongar al Poblenou la trama de l’Eixample, tal com ho va idear inicialment Cerdà”, explica Clarós. “Un objectiu concretat obrint carrers per on hi havia cases, i trencant la trama singular que tenia la zona”.

El dirigent veïnal assenyala l’execució del pla d’obertura del carrer de Bilbao cap al mar com a punt d’inflexió, al qual després han seguit altres plans. L’últim es va aprovar de manera definitiva, precisament, al ple municipal de divendres passat i modificarà la imatge actual del carrer de Ramon Turró, en el tram que està comprès entre Marià Aguiló i Castanys.

CARRERA CONTRARELLOTGE

L’avanç imparable de les excavadores fa que s’estigui vivint una carrera contrarellotge, en què els veïns tenen por que s’imposi la política de fets consumats, habitual en la transformació d’aquest espai del districte de Sant Martí. Un cas especialment recordat respecte d’això va ser la desaparició de l’antiga fàbrica Extractos Tánicos, uns dies després que l’ajuntament acceptés protegir-la i catalogar-la. La pressió veïnal havia aconseguit convèncer l’administració, però en plenes negociacions de compensació econòmica, i sense anunci previ, el propietari va enderrocar les naus.

“L’ajuntament s’ha compromès a elaborar el pla de preservació, que està inclòs en el pla d’actuació del districte per a aquest mandat, però no hi ha calendari de treball ni dates previstes per a l’aprovació”, afirma Clarós. “Tot plegat ens fa dubtar sobre si es tracta d’una iniciativa en ferm o, simplement, d’una maniobra per guanyar temps i permetre que acabin de destrossar el barri”, afegeix.

L’ARQUITECTE EN CAP
onts de l’àrea municipal d’Urbanisme van confirmar a aquest diari que tenen en estudi un projecte de protecció del casc històric del Poblenou, i que el consensuaran amb els veïns. La iniciativa està en mans de l’arquitecte en cap municipal, Oriol Clos, però tal com denuncien els habitants de la zona, encara no hi ha un termini concret d’aprovació.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: