Barcelona admet que no té eines per lluitar contra la prostitució a les Corts

Abril 20, 2008

VICENÇ PLANELLA. Barcelona (El Punt)

En vista de les queixes dels veïns i dels grups de l’oposició, l’Ajuntament de Barcelona ha al·legat que està «limitat» per lluitar contra la prostitució a la Zona Universitària ja que no hi ha cap llei que impedeixi «amb caràcter general» oferir al carrer serveis sexuals. El PP, en canvi, ha fet de la desaparició de les prostitutes un dels seus cavalls de batalla al districte de les Corts i ha reclamat al bipartit que apliqui l’ordenança de convivència «sense ambigüitat ni complexes».

Quan al vespre marxen els universitaris i els usuaris de les instal·lacions esportives, els carrers on s’emplacen les facultats del Campus Sud de la Diagonal es converteixen en un mercat d’intercanvis sexuals, amb desenes de prostitutes que esperen clients i una veritable caravana de conductors que miren i trien, o que tan sols tafanegen. Malgrat que la pressió de les patrulles de la Guàrdia Urbana ha fet que la prostitució no s’estengui a les àrees habitades del districte de les Corts, també ha convertit en un veritable bordell a zel obert els vials –alguns sense urbanitzar– que envolten el parc de la Bederrida, amb ramals fins a l’avingudes de Gregorio Marañón i de Joan XXIII.

En el ple del consell de districte, celebrat la setmana passada, el grup del PP va tornar a activar la seva campanya per aconseguir posar fi a la presència de prostitutes en aquesta zona de la ciutat. L’excusa, aquest cop, van ser les queixes dels promotors de l’Espai Movistar, és a dir, de Telefònica que organitza concerts nocturns. «Al voltant de la Zona Universitària, on està situada la carpa Movistar, especialment a l’illa franquejada pels carrers Pasqual i Villa, Baldiri i Reixac, Llorens Artigas i Pau Bargalló, s’exerceix la prostitució amb total llibertat, facilitada pel fet d’una falta d’il·luminació adequada», va denunciar la portaveu adjunta dels populars, Maria Luisa Ibáñez.

En vista de l’exigència de mesures per posar fi en aquest tràfic, la gerent del districte, Gemma Arau, va admetre que l’ordenança de convivència, aprovada el desembre del 2005, només permet contenir el problema, però no resoldre’l: «És una situació difícil perquè tenim una ordenança que regula l’oferta i la demanda de serveis sexuals al carrer. No tenim una prohibició amb caràcter general i això ens limita la capacitat d’actuació.» La gerent va assenyalar que l’Ajuntament està «planificant» actuacions per millorar aquests racons del campus universitari, tot i que la seves explicacions van ser imprecises: «Hem començat a treballar amb el sector social i amb el de la seguretat.» Ibáñez la va replicar, reclamant al districte que intensifiqui la intervenció dels agents de la Guàrdia Urbana –ara limitada a controls de trànsit i de documentació dels potencials clients amb el propòsit de dissuadir-los– i que «apliqui l’ordenança sense ambigüitat i sense complexes». Pel que fa a les suposades mesures socials, fins al moment concretades al Raval en el servei d’atenció i mediació al carrer, i que en un any i mig ha atès 368 dones, portaveus de l’Ajuntament han indicat que, per ara, no hi ha previsions de traslladar-lo a la Zona Universitària.

Per la seva banda, l’ordenança de convivència posa l’accent en la preservació dels menors «de l’exhibició de pràctiques d’oferiment o sol·licitud de serveis sexuals al carrer», i només prohibeix la presència de prostitutes i dels seus clients quan «aquestes pràctiques excloguin o limitin la compatibilitat dels diferents usos de l’espai públic».

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: