Molt soroll per a tan poques solucions

Abril 15, 2008

Els enginyers de telecomunicacions denuncien que s’incompleix la llei BARCELONA • La fressa està 10 decibels per sobre dels permesos

Quim Torrent (Avui)

Als carrers de Barcelona, complir la normativa de soroll és un objectiu impossible. Així ho indiquen les dades que el Col·legi d’Enginyers Tècnics de Telecomunicacions ha recollit a la cruïlla entre l’avinguda General Mitre i el carrer Mandri. Com en altres punts de Barcelona, en aquest se superen àmpliament els nivells de soroll permesos per llei.

En concret, a la zona mesurada, durant el dia i el vespre el soroll se situa entre 70 i 75 decibels, quan la llei recull que als exteriors de zones residencials el soroll màxim no pot superar els 65 decibels.

L’autor dels mesuratges, Sergi Soler, considera que la llei per si sola no és suficient, ja que “calen plans d’acció per assolir els objectius”. En aquest àmbit no és tan fàcil complir els objectius, ja que, per exemple, és difícil implantar sancions perquè el soroll no prové d’una sola font.

En tot cas, els passos fets fins ara per les administracions no són suficients. Tal com explica un dels especialistes del Col·legi en aquesta matèria, Salvador Ramon, cal fer més i millor. Per exemple, la col·locació d’asfalt sonoreductor només redueix el soroll quan els vehicles superen els 50 km/h. A menys velocitat el motor fa més soroll que no pas el fregament del vehicle amb el terra. Per tant, la principal contaminació acústica que emeten els cotxes a les ciutats prové del motor i no del contacte amb l’asfalt.

Agressivitat i angoixa
Amb aquest panorama, doncs, que Barcelona comparteix amb la majoria de ciutats espanyoles, no és estrany que gairebé un 40% dels barcelonins admetin que el soroll exterior els molesta a casa seva. La molèstia més comuna, en aquest cas, és el trànsit pels carrers de la ciutat. Més de la meitat dels que asseguren patir problemes pel soroll els atribueixen totalment o en part a la circulació de cotxes, motos i vehicles pesants per la ciutat. Darrere d’aquestes causes se situen els sorolls provocats pels veïns, les obres urbanes i els locals d’oci. Del total d’enquestats, 800 persones que viuen en ciutats espanyoles de més de 250.000 habitants, un 25% consideren que el soroll els provoca agressivitat, angoixa, falta de concentració i trastorns de son.

L’altre gran problema que detecten els enginyers de telecomunicacions és que els afectats per la contaminació acústica no saben on recórrer per denunciar-ho. En aquest sentit, consideren que ells són els professionals adequats per resoldre aquest tipus de situacions.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: