Estudiants i drogoaddictes comparteixen els jardins de la Santa Creu

Març 17, 2008

Els alumnes de l’Escola Massana sempre han conviscut amb captaires i toxicòmans, però ara comença a ser conflictiu. La Guàrdia Urbana no hi fa gran cosa

Els jardins de Rubió i Lluch, coneguts com els de la Santa Creu, són públics, estan a l’aire lliure i una mica arrecerats del carrer. És l’accés a la Biblioteca Nacional de Catalunya i al Centre d’Art i Disseny Escola Massana. Els alumnes l’utilitzen com a pati a l’hora dels descansos i conviuen amb col·lectius marginals com indigents, captaires i toxicòmans.

“Mai hi havia hagut cap problema, fins i tot sabíem els noms dels 5 o 6 ionquis que hi havia i teníem un cert bon rotllo amb ells, però en l’últim any han passat de ser 5 a ser-ne 24, i ja no hi ha tan bon rotllo sinó que molesten”. Això és el que explica l’Anna, una alumna de segon curs del batxillerat artístic. La Núria, amiga seva, afegeix que “ha arribat a un punt preocupant perquè intenten robar els alumnes i actuen com si fos el seu territori” i la Vali creu que “algú que no ha passat mai per allà tindria por, perquè cada dia hi ha baralles entre ells i a vegades amb els alumnes”. Totes tres recorden que abans convivien sense problemes però creuen que “s’hi ha de fer alguna cosa perquè, si no, cada vegada serà pitjor”.

El director de la Massana, Ferran Signes, explica que des dels anys vuitanta es viu aquesta situació, però que “no hi ha un neguit diari ni majoritari entre els alumnes”. Reconeix que “ha anat en augment”, però el pitjor, diu, és que hi ha hagut “un canvi d’actitud per part d’ells”. Per això, i per “alguns rumors sobre incidents amb els alumnes”, la junta directiva de l’escola artística ha demanat a la policia “que tinguin més presència a la plaça”.

Només més patrulles
Ferran Signes és conscient que “això no és cap solució” i la Guàrdia Urbana assegura que no hi poden fer gran cosa perquè tenen dret a estar allà mentre no cometin cap delicte, però tot i així han augmentat les patrulles.

D’altra banda, el districte de Ciutat Vella ha millorat el clavegueram per reduir la pudor d’orins i ha instal·lat un bar per donar “un altre caire” a la plaça. A més, els educadors del departament de Prevenció treballen a la zona per aconseguir portar aquests col·lectius als menjadors i dormitoris socials, de manera que la feina que s’està fent és “una combinació de presència policial i serveis socials”.

Aquesta informació s’ha elaborat gràcies a la Núria, l’Anna i la Vali, alumnes de l’Escola Massana.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: