Embussats

Març 4, 2008

Empresa i conductors de busos continuen atrinxerats enmig d’una vaga que arrenca amb sabotatges i un detingut

IVAN VILA. Barcelona
No se sap com s’acabarà el conflicte que enfronta Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) amb els conductors d’autobús, però de moment la nova fornada de vagues, que tindrà Barcelona sense busos fins dissabte, dia de reflexió, va començar ahir com el rosari de l’aurora, amb 12 vehicles malmesos i un enfrontament entre un piquet i la Guàrdia Urbana a la sortida d’una cotxera que va acabar amb un policia ferit i un vaguista detingut. Això, a primera hora del matí. Després, en una altra assemblea a cel obert, a la plaça Universitat, els conductors van decidir no convertir la vaga en indefinida, de moment. Les posicions, però, no s’acosten, i ahir l’alcalde, Jordi Hereu, va insistir que l’actitud dels treballadors porta a «un carreró sense sortida».

+ A dalt, la protesta davant la comissaria de les Corts. A baix, l’assemblea i usuaris esperant en una parada. Foto: QUIM PUIG
Un grup reduït de persones esperen en una parada del carrer Urgell. El bus no ve, ni vindrà, però sí que apareixen els 600 conductors, que, segons els càlculs d’aquest diari, es van manifestar ahir després de l’assemblea celebrada al migdia a la plaça Universitat. Com si de cop recordessin que hi ha vaga, o potser espantats pel núvol de fotògrafs i càmeres que precedeix els manifestants i que de cop i volta els ha encerclat, els usuaris que s’esperaven se’n van. Excepte una parella gran. «És que ens han dit que passen cada mitja hora», diuen. S’equivocaven. Hi ha alguna línia, només alguna, on això era veritat i ho serà tota aquesta setmana, però no era el cas de cap de les dues que passen per la parada d’Urgell. La immensa majoria de línies només funcionen al 50% fins a 2/4 de 10 del matí, i al 25% de 5 a 8 del vespre. Això és el que fixen els serveis mínims, que segons TMB ahir es van complir escrupolosament. Precisament la interpretació dels serveis mínims havia desencadenat a primera hora el xoc entre el piquet que controlava la sortida de la cotxera de Sant Andreu i la Guàrdia Urbana. Perquè aquest cop Treball ha introduït un matís a l’hora de fixar els serveis mínims que no estava inclòs en l’anterior fase d’aturades: aquest cop, l’hora d’inici fixada (2/4 de 7 al matí; i les 5 a la tarda) és l’hora a la qual el vehicle ha de sortir de la terminal de la seva línia. És a dir, que, a diferència del que es va aplicar en les vagues del desembre i el gener, el bus ha de sortir uns minuts abans de la cotxera. Com que els piquets no ho van entendre així, i mantenen la política de permetre només la sortida dels busos destinats als serveis mínims, la Guàrdia Urbana va carregar. I la batussa va acabar amb un agent ferit i un conductor detingut. No va ser l’únic incident. TMB va denunciar que 12 vehicles havien acabat amb desperfectes: a vuit els van trencar algun vidre i a quatre més els van rebentar una roda. Als vehicles objecte de sabotatge, s’hi han d’afegir els accessos a 14 estacions de metro, que van poder obrir des de primera hora tot i que durant la nit havien estat segellats amb silicona. Ni en l’assemblea-concentració del migdia, ni en la posterior manifestació que els assistents van improvisar fins a la comissaria de les Corts, on era el seu company, no es van registrar incidents, tot i que els vaguistes van tallar al seu pas primer la Gran Via –on van escridassar un camioner que s’hi va encarar–, i després el carrer Urgell, i ja davant el recinte policial van llançar tres o quatre ous contra les furgonetes de la quarantena d’antiavalots que protegien l’edifici.

«NO» A LA VAGA INDEFINIDA
Abans de la protesta en solidaritat amb el detingut, els conductors van votar no convertir la vaga en indefinida i continuar el pla previst: aturades fins divendres i després cada dijous. La decisió, però, només és ferma fins a l’assemblea de divendres. Llavors es tornarà a votar.

L’alcalde Hereu va titllar ahir la vaga d’«inútil», «injusta» i «unilateral», i va advertir els treballadors que «no se sortiran amb la seva», perquè TMB, va dir, no pot assumir les seves demandes. L’empresa considera que la nova distribució horària que proposen CGT i ACTUB, els sindicats que impulsen la protesta, comportaria una reducció de 285 hores anuals per treballador i un augment del 20% de la massa salarial. Així ho explica en un tríptic que ha distribuït massivament a les bústies dels barcelonins, i que ha irritat els conductors, que diuen que TMB menteix. Per exemple, expliquen, perquè diu que la jornada laboral és de 7,04 hores diàries i no inclou el denominat «temps de presència», és a dir, temps que no és de conducció efectiva, però que la nova normativa estatal diu ara que ha de ser considerat temps efectiu de treball. «Fem una jornada de 42 hores setmanals», clamava ahir el president del comitè d’empresa, Saturnino Mercader, amb ulleres de sol graduades perquè les normals se li van trencar en la batussa del matí. L’enuig, però, és mutu. Als retrets d’Hereu als vaguistes, s’hi van afegir els de la presidenta de TMB, la regidora Assumpta Escarp, pels sabotatges i els incidents del matí. Tot i així, Escarp, que va apuntar que el trànsit a la ciutat es va incrementar ahir un 3%, va tornar a oferir-se per començar a negociar avui mateix. Això sí, amb la condició, fixada per Treball, que es desconvoquin les vagues. La rèplica de Mercader va ser la mateixa que dóna cada cop que li fan aquest oferiment: «Sempre estarem disposats a seure a negociar, quan sigui, però sense condicions prèvies.»

Xavier Trias va criticar ahir totes dues parts. El líder de CiU a Barcelona va dir que no entén la negativa dels sindicats a començar a negociar, però tampoc l’actitud de TMB d’«acceptar la vaga com a inevitable i intentar guanyar el conflicte amb tríptics i anuncis a la premsa».

Tampoc no devia entendre res, la parella gran que esperava a la parada del carrer Urgell i que, un cop aclarit que el seu bus no passaria, va optar, quin remei, per caminar.

Vilaweb-El Punt
04-03-08

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: