La canonada que porta l’aigua a Barcelona perd cada dia 432.000 litres a Badalona

febrer 27, 2008

L’Ajuntament badaloní exigeix mesures a l’empresa pública Aigües Ter-Llobregat i impulsa accions de reaprofitament

JORDI GONZALO. Badalona
Una de les canonades principals d’abastament d’aigua potable a Barcelona té una important fuita al seu pas per Badalona des de fa anys. Segons càlculs municipals, seria d’uns 432 m³ al dia (432.000 litres). L’Ajuntament de Badalona ha enviat fins a tres cartes a l’empresa pública Aigües Ter-Llobregat en què se li demana que solucioni l’avaria o que, almenys, aprofiti l’aigua que es perd. L’empresa està construint un desdoblament de la xarxa que, quan estigui enllestit –d’aquí a un any–, permetrà reparar la xarxa actual. Mentrestant, l’Ajuntament està fent les operacions necessàries per poder usar l’aigua que es perd en el reg de parcs i jardins o en la neteja de carrers i clavegueram. L’aigua que s’escapa cada hora equival a divuit contenidors de la brossa grossos.

+ L’aigua va a la piscina i la bassa de Torre Codina. Foto: QUIM PUIG

El recorregut de l’aigua que surt de la mina de Canyet a Badalona dóna una imatge paisatgística més pròpia del Prepirineu en una primavera molt plujosa que no pas de la serralada de Marina en plena sequera. No és pas que aquesta zona tingui un microclima especial, sinó que l’aigua que brolla en abundància per les fonts i els rierols té clor i prové d’una fuita d’una de les canonades principals amb què Aigües Ter-Llobregat (ATLL) proveeix Barcelona, segons han confirmat a aquest diari fonts de l’Ajuntament i de l’Agència Catalana de l’Aigua.

Segons dades municipals, es perden aproximadament uns 18 m³ d’aigua cada hora (18.000 litres), des de fa almenys tres anys. En aquella zona hi ha la mina de Canyet que històricament recorre part del barri abans d’acabar a la riera del mateix nom –que queda soterrada a partir de la B-20– i va a morir al mar. Ara bé, fa uns tres anys, en analitzar l’aigua de la mina per mirar de reaprofitar-la, van detectar clor a l’aigua. Posteriorment es va descobrir que provenia de la fuita. Per tant, és difícil marcar des de quan hi ha la pèrdua.

L’aigua de la fuita amb la pròpia de la mina –una proporció molt menor– fan el recorregut històric: des de Can Coll passen a la Torre Codina, on, després d’omplir una piscina, l’aigua continua fins a una bassa des d’on es reguen una cinquantena d’horts urbans, i la que sobra –la majoria– acaba a la riera.

DIVUIT CONTENIDORS PER HORA
Mercè Rius (CiU), regidora de Medi Ambient de Badalona, va explicar a aquest diari que l’Ajuntament ha enviat diverses cartes a ATLL en què els exigix que reparin l’avaria o que, almenys, reaprofitin l’aigua. El govern local farà un conducte fins a la carretera perquè els camions cisterna municipals puguin carregar l’aigua per al reg dels parcs o la neteja dels carrers i clavegueram. «Volem aprofitar al màxim aquesta aigua», va assegurar la regidora.

La fuita de la canonada al seu pas per Badalona és de 18.000 litres d’aigua (18 m³) per hora, que seria l’equivalent a divuit contenidors d’escombraries dels del carrer; al dia, representa 432 contenidors. Cada mes es perden 12.960 m³ d’aigua. I tot, en estat d’excepcionalitat per la sequera. «És un recurs que s’està perdent, però d’altra banda és un punt on estem donant un exemple molt negatiu: estem demanant a la gent que estalvi aigua, quan se n’està perdent», va explicar Rius.

Vilaweb-El Punt
27-02-08

Anuncis

Una resposta to “La canonada que porta l’aigua a Barcelona perd cada dia 432.000 litres a Badalona”


  1. […] el 0,05% de l’aigua de l’aigua de Catalunya, però realment és molta aigua perduda: cada hora s’omplirien 18 contenidors d’escombraries del carrer […]


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: