Veïns de la Model temen que les obres de l’AVE devaluïn més la zona

gener 20, 2008

• En només dues illes de Provença hi ha mitja dotzena de locals comercials en venda o lloguer

• Les persones que viuen al tram d’on sortirà la tuneladora preveuen que patiran soroll i molèsties

CRISTINA BUESA
BARCELONA
De mal en pitjor. Això és el que temen que els passi als veïns i comerciants que viuen a prop de la presó Model i que, d’aquí a poc temps, hauran de conviure amb les obres de l’AVE. El pou d’extracció de la tuneladora, és a dir, el punt per on sortirà la màquina de perforar abans d’arribar a Sants, s’obrirà davant de les seves cases i negocis. Coneixedors i fins i tot resignats a viure en un tram del carrer de Provença amb una gairebé nul.la efervescència econòmica, sospiten que aquests treballs agreujaran la seva situació. De fet, actualment, en un tram de només dues illes, hi ha més de mitja dotzena de cartells de compra o lloguer en baixos comercials. I no són nous, ja que fa temps que s’hi veuen penjats. Els afectats asseguren que n’hi haurà més.
Un recorregut per Provença revela que hi ha molts pisos pendents de nou llogater, però probablement no gaires més que en altres punts de la ciutat. De totes maneres, a l’extrem d’aquest carrer, als voltants de Sants i on comença la numeració, la mitjana de locals comercials amb la persiana abaixada és sensiblement superior a la de la ciutat. Entre les travessies d’Entença i Nicaragua, on coincideixen a l’altra vorera amb la façana de la presó, hi ha almenys sis anuncis a les façanes que ofereixen una transacció immobiliària. Alguns, com explica la veïna Carmen Hernández, fa gairebé dos anys que hi estan penjats sense èxit, davant l’ombra de la polèmica obra.

DESCÀRREGA INCÒMODA
“Una dona es va interessar per un per posar-hi una botiga de roba però jo mateixa li vaig recomanar que s’instal.lés en un altre lloc amb més vida”, reconeix la dona, resident a l’immoble annex des de fa 65 anys. Aquest fidel coneixement del barri com una zona molt tranquil.la no impedeix que els habitants recelin dels treballs de la galeria de l’alta velocitat i pensin que empitjoraran la seva vida. “Fa tres anys vam escollir instal.lar-nos en aquest punt del carrer perquè ens facilitava la càrrega i la descàrrega dels camions, però amb la maquinària de les obres i el carrer tallat no crec que treballem amb tanta comoditat”, aventura Ricardo Jurado.
La proximitat amb la presó Model també ha esquitxat de bars i restaurants aquest sector. L’arribada dels operaris que treballen per a l’AVE fa suposar que aquests establiments s’ompliran per servir-los els menús al migdia, cosa que admet de mala gana el propietari d’un d’aquests negocis, Emilio Botiglieri. “Per començar, vull veure si aquests obrers són a la superfície o sota terra perquè seria bastant diferent. Després, ja veurem si aquests clients que guanyaré compensen els que perdrés per les obres”, desconfia darrere de la barra del seu bar.

COTXES EN DOBLE FILA
I és que la quietud d’aquesta part de Provença permet que la majoria dels comensals d’aquest restaurant siguin taxistes que, per comoditat, aparquen en segona fila i entren al local. Quan finalment s’obri l’asfalt com si d’una trinxera es tractés i s’impedeixi el trànsit, probablement aquests parroquians canviaran de destí gastronòmic, explica Botiglieri mentre recorda que no podrà muntar la terrassa exterior i el soroll i la pols s’apoderaran de l’establiment. Altres no són tan negatius. El veí Toni Serra opina que, una vegada s’acabin les obres i la presó es traslladi, els seus pisos es revaloritzaran. Però per a això queden encara cinc anys.

El Periódico
20-01-08

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: