La plaça de Catalunya renova el terra però no canvia de fesomia

gener 19, 2008

• L’ajuntament efectuarà fins a l’abril millores en gairebé 16.000 dels 20.000 m2 del cèntric espai

• Els treballs inclouen la substitució de les lloses trencades i l’actualització del mobiliari urbà

JORDI SUBIRANA / ROSA MARI SANZ
BARCELONA
Barcelona renta la cara a la plaça de Catalunya abans d’afrontar una possible futura reforma que doni per fi una solució urbanística a un espai que mai ha acabat de convèncer i que provoca sensació d’abandonament, en part, per la falta de manteniment municipal. Així, fins a l’abril, el centre neuràlgic de la capital catalana pal.liarà la patent degradació amb unes obres de millora i renovació del terra, on són visibles les lloses trencades i esquerdades, i del mobiliari urbà.
Els treballs, que ja es porten a terme, no afectaran tota la plaça, però sí una part important del paviment. En concret, segons el director de serveis d’infraestructures urbanes de l’ajuntament, Joan García Rey, s’executaran obres diverses en gairebé 16.000 dels seus 20.000 metres quadrats, sobretot de la zona central, cosa que provocarà que de mica en mica i durant uns tres mesos es vagi reduint l’espai de pas per als milers de ciutadans que diàriament travessen la plaça, sobre la qual fa anys planeja la idea d’una possible reforma, no prevista en aquest mandat.

EMPRESA ESPECIALITZADA
Les millores, que ara es concentren en una zona tancada del costat mar, inclouen la substitució o reparació de les rajoles trencades o partides que formen la Rosa del vents, a la part central. García Rey va explicar que en diferents fases de les obres es repararan entre 500 i 600 metres quadrats d’aquest tipus de llosa, la més singular de la plaça. Com que no existeix un fabricant d’aquestes peces, el consistori ha contractat una empresa especialitzada que les fabrica i canvia a l’instant.
També està previst aixecar uns 15.000 metres del paviment per reparar, condicionar i netejar el terra, format per lloses de diferents colors, ja que hi ha moltes zones amb esquerdes i forats. Aquesta serà una de les fases més molestes dels treballs, que tenen un pressupost d’uns 400.000 euros, ja que podrien obligar a tancar durant uns dies una gran part de la plaça.
Al marge del deteriorament generalitzat, un dels problemes més grans que té el terra de la plaça de Catalunya és que rellisca en molts punts, cosa que s’agreuja per l’acumulació de brutícia i els excrements que generen els coloms, que sembla que, amb els turistes, s’hagin apoderat del lloc. A això s’hi suma, al marge dels inevitables dies de pluja, l’aigua que queda a terra quan es reguen els parterres o la mateixa plaça, ja que el paviment es converteix llavors en una perillosa pista de patinatge per als transeünts. Per pal.liar-ho, es polirà el paviment per intentar guanyar una mica més de textura, tot i que García Rey va reconèixer que serà difícil que el problema se solucioni del tot.
Les obres, que el PSC va incloure en el programa de les eleccions municipals, s’ampliaran també al paviment i a alguns punts de la talaia de les fonts bessones, al costat de la Ronda de Sant Pere, on se substituirà o repararà el mobiliari deteriorat i, possiblement, es farà una neteja i adequació dels jardins i dels monuments. Faltarà, després, que el municipi mantingui en condicions un espai que s’utilitza de forma massiva en poques ocasions, com la Mercè o el Cap d’Any.

El Periódico
19-01-08

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: