Hereu, «cansat» de gestionar crisis

gener 16, 2008

Reconeix que els problemes del 2007 «han afectat la moral col·lectiva» però també «han donat una lliçó a més d’un»

MARIONA SÒRIA. Barcelona
El 2007 no ha estat un any de lluïment per a l’alcalde Jordi Hereu. Més aviat el contrari. Ahir, en el seu repàs anual de l’any, una conferència que organitza el Col·legi de Periodistes, Hereu es va declarar «cansat» de gestionar crisis greus. De tots els mals que han patit els barcelonins l’últim any, com per exemple l’apagada del juliol, Hereu no va citar, ni un sol cop, ni l’endarreriment en l’arribada del TAV ni els problemes derivats de la seva construcció. En la seva llista de coses positives hi va situar l’èxit del Bicing, l’obertura del metro els dissabtes a la nit i l’inici de la transformació de la plaça de les Glòries, dels entorns de l’estació Sant Andreu-Sagrera o de Ciutat Meridiana. També va assegurar que el pla per a parc de Collserola «és qüestió de dies».

+ L’alcalde Jordi Hereu, durant la conferència, que es va celebrar al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. / Foto: JUANMA RAMOS
«Ho vaig advertir ara fa un any. El vestit se’ns ha fet petit.» Hereu va començar la seva conferència anual, titulada Un salt endavant, presumint de dots visionàries per abordar els problemes que han assolat Barcelona al 2007, un any ple de crisis que «han posat a prova la ciutat». «Durant aquest any hem demostrat que gestionem bé les crisis, però aquest alcalde està una mica cansat de gestionar crisis», va dir. Envoltat de regidors de l’Ajuntament de Barcelona i autoritats, entre les quals hi havia el president de la Generalitat, José Montilla, i els consellers Joaquim Nadal i Antoni Castells. En una sala del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) plena, Hereu va iniciar la seva conferència mostrant un vídeo sobre les fites més importants de l’any a Barcelona, en què se citava, en una espècie de recull de titulars informatius, la implantació del Bicing, el metro de nit, l’acord per a la transformació de la plaça de les Glòries i la Verneda, passant per les eleccions municipals i l’acord de govern entre el PSC i ICV-EUiA. També van sortir imatges de la gran apagada de llum que va patir la ciutat a finals de juliol.

NI UNA CITA AL TAV
Però ni en el vídeo ni tampoc en el seu discurs de més d’una hora va aparèixer, en cap moment, la paraula TAV. Ni per referir-se al termini incomplert d’arribada, que també va preveure en la conferència de l’any passat, ni als problemes derivats de la seva construcció, que han afectat durant més de dos mesos el servei de Rodalies, amb un impacte brutal sobre la mobilitat a Barcelona. Semblava que en poc menys d’una setmana, Hereu s’hagués oblidat de les paraules dures que va dirigir al president del govern estatal, José Luis Rodríguez Zapatero, per la demora de l’adjudicació del túnel del TAV. Tot i així, Hereu no es va quedar curt en advertir que totes les crisis del 2007 «han afectat la moral col·lectiva» dels barcelonins. Però també se n’ha extret alguna cosa positiva. D’una banda, l’actitud ciutadana, «que es mereix un reconeixement», sobretot pel seu comportament «cívic» durant l’apagada, que va elogiar repetidament, i de l’altra, que «ha estat una lliçó per als qui fins i tot fa anys van negar la capitalitat i les infraestructures a Barcelona». Hereu va recordar, en aquest sentit, que tot això ha servit per demostrar que «quan Barcelona té problemes, Catalunya té problemes, i l’Estat té problemes. Algú ho havia dubtat, això», va dir, en un missatge velat, potser, al govern estatal.

En el seu discurs no va afegir-hi res més, sobre l’alta velocitat, fins que els periodistes li ho van preguntar. «És un projecte emblemàtic, i ara el tenim a les portes», va dir. «Hem protestat en dues ocasions, una a l’octubre i l’altra, ara. No cal fer queixes contínues perquè perden efectivitat», hi va afegir.

La conferència anual de l’alcalde de Barcelona, de la qual aquest any se celebrava la 23a edició, també serveix al polític de torn per situar els seus projectes per a l’any en curs. D’aquests, Hereu va tornar a remarcar la importància dels barris i de tots els petits projectes de transformació, bàsics «per a la cohesió social», alguns dels quals ja estan en marxa. En aquesta llista va citar l’acord per a la transformació de la plaça de les Glòries, el doblament de les places d’escoles bressol, el pla d’equipaments lligat a la divisió de barris o l’impuls del 22@, així com l’impuls a les deu «fàbriques de creació», els equipaments dedicats a les entitats culturals, que per primer cop es van poder veure plasmades en un mapa de Barcelona.

En l’àmbit econòmic, l’alcalde no es va oblidar de «la consolidació de la marca Barcelona», que «obre portes arreu del món», i del desenvolupament econòmic de la indústria i dels serveis. Aprofitant la presència de diverses personalitats de l’àmbit econòmic, Hereu va apel·lar a l’«ajut de tothom» perquè Barcelona «jugui la lliga de ciutats que generen competitivitat, progrés econòmic i cohesió social» a Europa.

Per les assignatures pendents que té la ciutat, Hereu hi va passar de puntetes. D’una d’important, la creació del govern metropolità, va dir que «és un projecte de mandat». Una altra, el projecte de declaració de parc natural de Collserola. Va assegurar que la decisió necessita «uns dies de tranquil·litat i de diàleg amb la conselleria de Medi Ambient. És cosa de dies», va assegurar.

Vilaweb-El Punt
16-01-08

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: