Barcelona és menys accessible per als sords que per a la resta de discapacitats

Desembre 17, 2007

El col·lectiu se sent abandonat i demana més iniciatives per prevenir situacions de risc

M. ALTIMIRA. Barcelona
Els sords són el col·lectiu de discapacitats que menys s’ha beneficiat de les polítiques d’accessibilitat implantades per l’Ajuntament de Barcelona, segons un estudi publicat per la revista Consumer Eroski. Fanny Llorens, la vicepresidenta de l’Associació Catalana per a la Promoció de les Persones Sordes (Acapps), exigeix a les administracions més sensibilitat i iniciatives per prevenir situacions de risc, com ara un sistema adaptat d’emergències mèdiques i llums per advertir del tancament de portes al metro. Ricard Gomà, regidor de Benestar Social, reconeix que, en aquest camp «queda molt per fer».

+ Una alumna de l’institut de Consell de Cent parla en llenguatge de signes. Foto: MÒNICA BERNABÉ
Molts estudis assenyalen que Barcelona és una de les ciutats europees més accessibles. «Accessible per a qui?», pregunta Fanny Llorens, vicepresidenta de Associació Catalana per a la Promoció de les Persones Sordes i representant d’aquest col·lectiu a l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD). Llorens assegura que, en la major part dels casos, quan les administracions posen en marxa iniciatives en pro de l’accessibilitat, se centren exclusivament en l’eliminació de barreres arquitectòniques per facilitar la mobilitat a les persones que van en cadira de rodes. «La nostra discapacitat, que és menys evident, ens fa invisibles», explica. Un diagnòstic que coincideix amb els resultats d’un estudi sobre accessibilitat publicat fa poc a la revista Consumer Eroski i amb el discurs de Ricard Gomà, regidor de Benestar de l’Ajuntament de Barcelona, que reconeix que en els últims anys s’ha «avançat més en accessibilitat física que amb accessibilitat comunicativa», és a dir, aquella que afecta cecs i sords.

L’estudi assenyala que Barcelona està menys adaptada per al col·lectiu amb discapacitat auditiva (prop de 5.000 persones) que per a les persones que van en cadira de rodes. Els cecs es troben, segons el document, en una posició intermèdia. Malgrat que el treball atorga a la ciutat una qualificació d’«acceptable» pel que fa a l’accessibilitat d’aquest col·lectiu, considera que l’Ajuntament de Barcelona i els Centres d’Atenció Primària no arriben a l’aprovat.

Llorens exigeix, com a representant del col·lectiu, més mesures per prevenir situacions de risc, com per exemple un sistema adaptat d’emergències mèdiques i avisos visuals per advertir del tancament de les portes del metro. «Si tinc una emergència i estic sola a casa no puc fer servir el telèfon per demanar auxili.» La situació, explica, pot arribar, fins i tot, a la comèdia de l’absurd quan a la sala d’espera d’un otorinolaringòleg criden els pacients per l’altaveu.

D’altra banda, la vicepresidenta d’Acapps afirma que, malgrat que s’ha posat en marxa una prova pilot basada en la incorporació de pantalles amb informació en alguns autobusos i parades de metro, la immensa majoria continuen sense estar adaptats. Ricard Gomà, regidor de Benestar de l’Ajuntament de Barcelona, assegura que malgrat que queda molt per fer en aquest camp, l’accessibilitat per a persones amb discapacitat auditiva ja és una prioritat del govern. «Volem que el metro i l’autobús siguin 100% accessibles en cinc anys», assegura. Pel que fa a les emergències mèdiques, Gomà afirma que es treballa, en col·laboració amb la UPC, en la ideació d’un sistema d’avís que incorpori l’opció de missatge de text, així com en la possibilitat d’utilitzar la imatge perquè la comunicació sigui més fàcil.

Quant a l’adaptació dels comerços, els habitatges i les oficines, «la Generalitat està elaborant un nou codi d’accés, l’única via que permetrà exigir la incorporació de sistemes que millorin l’accessibilitat en aquests àmbits», conclou Gomà.

Vilaweb- El Punt 17-12-07

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: