Cultura ratifica l’enderroc d’edificis a Can Ricart

Desembre 4, 2007

• La Generalitat rebutja un recurs dels veïnsidecideixdemolir les naus no protegides

JORDI SUBIRANA
BARCELONA
La Generalitat de Catalunya ha ratificat l’enderroc de les naus no catalogades de Can Ricart, al barri del Poblenou. La Conselleria de Cultura ha decidit desestimar el recurs presentat per l’Associació de Veïns del Poblenou el dia 30 d’octubre, que sol.licitava la paralització dels enderrocs del recinte fabril pel perill que, segons el seu punt de vista, corren fins i tot les naus preservades. La Generalitat declararà el conjunt que es conserva bé cultural d’interès nacional, el màxim nivell de catalogació arquitectònica a Catalunya.
Can Ricart és un destacat conjunt industrial de titularitat privada que es va aixecar a l’actual barri del Poblenou entre mitjans del segle XIX i el 1930. L’Ajuntament de Barcelona ha preservat el 67% de les naus i ha autoritzat el propietari a demolir les altres per poder-hi construir lofts i oficines.

EQUIPAMENTS
El pla aprovat també preveu ampliar amb 1.000 metres quadrats més de superfície el taller d’artistes Hangar, i construir un equipament de barri, entre 170 i 200 vivendes socials i també la Casa de les Llengües.
Cultura ha decidit desestimar el recurs veïnal perquè “els enderrocs projectats no perjudiquen els valors patrimonials de les naus que seran declarades bé cultural d’interès nacional. El dictamen del Departament de Cultura afegeix que els edificis que es tiren a terra estan “en un avançat estat de degradació”. Segons el Govern de la Generalitat, ensorrar les naus serà beneficiós per protegir la resta del conjunt.
El punt de vista de la Generalitat segueix sense convèncer els veïns, que sempre han defensat la preservació íntegra de l’espai. La plataforma Salvem Can Ricart ha arribat a acusar la Generalitat d’haver actuat de forma “il.legal i contradictòria” a l’autoritzar unes obres de demolició, ja que aquesta administració està en tràmits de declarar el lloc bé cultural d’interès nacional.
Segons els veïns, l’expedient en curs suspèn la concessió de llicències i paralitza les aprovades. Cultura, però, ho nega i al.lega que el reglament ho permet sempre que l’operació sigui aprovada per la Comissió Territorial del Patrimoni Cultural de Barcelona i no s’alteri el caràcter paisatgístic i arquitectònic del recinte a preservar.

PROTESTA
Els veïns tornaran avui a sortir al carrer –a les 19.30, davant del casino de la Rambla del Poblenou– per protestar contra els enderrocs, rebutjar la construcció d’una torre de 52 metres al recinte i reclamar un nou pla urbanístic i de reutilització de Can Ricart consensuat.

El Periódico
04-12-07

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: