La plaça d’Àngel Pestaña, a Nou Barris, en obres des de fa 9 anys

Desembre 2, 2007

• Els veïns demanen un nou projecte davant la degradació creixent de l’espai

ALBERT OLLÉS
BARCELONA
La plaça d’Àngel Pestaña, al cor del barri de la Prosperitat, a Nou Barris, va camí de batre tots els rècords de longevitat d’una obra municipal a Barcelona. Inaugurada el 1986 per l’aleshores alcalde, Pasqual Maragall, els veïns i l’ajuntament van acordar-ne el 1998 la reforma, que va ser encarregada a l’arquitecte Enric Miralles. Nou anys després, el projecte no s’ha acabat i els errors comesos en les últimes actuacions han acabat degradant aquest espai públic, que és el més utilitzat pels residents de la zona.
Les obres van començar el 1999 amb la construcció d’un pàrquing sota la plaça, la condició que havia posat el districte per acceptar la reforma. L’aparcament es va acabar el 2001, un any després de la mort de Miralles, sense que es conegués encara la resta del projecte, cosa que va generar les primeres protestes veïnals. Aquestes van créixer després de la inauguració parcial del nou espai el 2003, coincidint amb les eleccions municipals d’aquell any, quan quedava per executar de forma íntegra la segona fase dels treballs.
En el passat mandat, les obres gairebé no van avançar i les poques que es van fer van complicar més el problema. La construcció d’una marquesina al sostre del casal de barri que hi ha a la plaça va ser retirada davant els dubtes sobre la capacitat de l’edifici per aguantar el pes de la nova estructura. Com a alternativa es va ubicar al mateix lloc una zona de jocs infantils, però la tela asfàltica es va instal.lar de forma deficient, cosa que ha desembocat en goteres i inundacions del local.

LES ENTRADES DEL PÀRQUING
Entre les actuacions pendents destaca la construcció d’una de les entrades de la plaça, el trasllat d’un transformador i la renovació del mobiliari urbà i dels accessos al pàrquing. En una d’elles es va experimentar una solució creativa que combina disseny amb vegetació, però aquesta va fracassar completament, cosa que la va portar a deteriorar-se de seguida, i a guanyar-se el sobrenom irònic de Guggenheim prosperitense.
Els problemes derivats de l’escassa funcionalitat de diversos elements de la plaça, on s’ha recorregut en excés a solucions que donen prioritat al disseny, fan que aquesta tingui també deficiències d’il.luminació, mobilitat, neteja i ús, cosa que està contribuint a la progressiva degradació de l’espai.
“Hem patit una acumulació de despropòsits i nyaps poc habitual que obliguen el districte a donar ara mateix una resposta”, va dir Pedro Cervera, portaveu de la gestora del casal. La conclusió de la plaça, elaborant un altre projecte que inclogui els últims desperfectes, és la gran demanda dels veïns de la Prosperitat per al Programa d’Actuació del Districte (PAD) 2008-2011.
Durant aquest mes, les entitats s’han reunit amb els responsables municipals i han acordat reactivar la reforma. “El districte s’ha compromès a destacar el projecte al PAD i ha mostrat la seva disposició a negociar les millores que reivindiquem, tot i que ara ho haurà de demostrar”, va assegurar Albert Recio, president de l’associació de veïns del barri. De motius per dubtar-ne no n’hi falten.

El Periódico
2-12-07

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: