El caos i la paràlisi s’apoderen del ple municipal de Barcelona

Desembre 1, 2007

• L’oposició força l’ajuntament a reprovar-se a si mateix i veta un altre cop l’AVE per l’Eixample

• ERC i el PP s’alien en tres votacions i el bipartit retira a última hora la proposició sobre Collserola

ALBERT OLLÉS
BARCELONA
Ni el guió més embogit dels germans Marx superaria l’espectacle ofert ahir pels cinc grups municipals de l’Ajuntament de Barcelona. La poca cintura del bipartit de govern (PSC i ICV-EUiA) per gestionar la seva actual minoria i les martingales de l’oposició (CiU, PP i ERC) a l’hora de treure’n el màxim rèdit possible van tocar ahir fons en un ple municipal per al record, dominat pel caos i la paràlisi.
Una sessió maratoniana de sis hores en què la tensió in crescendo que es viu des que va començar el mandat va acabar per sumir el consistori en el desconcert. Aquesta vegada no hi va haver consens en cap tema de l’ordre del dia, ni tan sols en l’únic que estava fora del debat partidista, l’aprovació del pla urbanístic de reforma de l’entorn de l’estació de la Sagrera, clau per iniciar la transformació d’aquest espai degradat de Sant Andreu.
Un dels anomenats “temes de ciutat” en el codi intern municipal, al qual CiU havia votat a favor fa uns quants mesos quan es va discutir la modificació del Pla General Metropolità (PGM) que va donar llum verda al projecte. Ahir, no obstant, s’hi va oposar de ple al.legant que no estava d’acord amb el baix percentatge de vivendes protegides (un 19%), malgrat que el 95% del sòl és de propietat pública.

INCOHERÈNCIA
Una afirmació que el bipartit va rebatre recordant que la mitjana de protecció que sumen tots els plans urbanístics de la Sagrera és del 50%. “Em sorprèn la incoherència del seu grup, poc habitual en aquesta mena de votacions”, va censurar l’alcalde als convergents. El PP es va abstenir i només el vot favorable d’ERC, reeditant l’extint tripartit, va permetre aprovar el pla.
Aquesta va ser, no obstant, l’única concessió dels republicans als seus exsocis. El zel del grup de Jordi Portabella per significar-se en el seu nou rol d’oposició va ser tant que va acabar votant en tres ocasions juntament amb el seu gran antagonista, el PP. En totes, i gràcies al suport de CiU, es van aprovar resolucions contràries al bipartit, però de nul valor executiu, ja que el PSC i Iniciativa –avalats pel secretari municipal– no les consideren vinculants.
La més estrambòtica, presentada pel PP, va ser una proposició per “reprovar la passivitat de l’ajuntament” davant els excessos alcohòlics i incívics dels hooligans del Glasgow Rangers. A l’utilitzar aquesta formulació, inèdita en els plens municipals i més pròpia del Parlament o el Congrés, i guanyar la votació, l’oposició va aconseguir que l’ajuntament es reprovés a si mateix.

ELS MATEIXOS ARGUMENTS
La segona derrota de l’equip de govern també va ser peculiar, ja que es va forçar repetint –gràcies a una moció d’urgència– la votació del juliol passat per vetar el túnel de l’AVE per l’Eixample. Els cinc partits van tornar a formular, cinc mesos després, els mateixos arguments i van arribar a un final idèntic: aprovació amb els vots de CiU, PP i ERC i l’oposició del PSC i ICV.
La tercera derrota va ser la que va generar un enfrontament més dur. El bipartit havia presentat una proposició per mostrar la seva unitat d’acció i el seu posicionament sobre la proposta que ha de presentar a la Generalitat per a la declaració de Collserola com a parc natural.
Els dos socis de govern comptaven amb el suport d’ERC, que havia presentat una altra proposició. Al final no hi va haver acord, cosa que els va obligar a retirar-la quan ja s’havia debatut, per evitar el seu rebuig. Portabella va mantenir la seva que, després d’un segon debat, van secundar CiU i el PP. El bipartit es va abstenir al.legant que està “a favor” de la preservació de Collserola, segons va dir el regidor d’Urbanisme, Ramon García-Bragado, que va mostrar la seva sorpresa per la postura d’Esquerra al considerar que les dues propostes són “coincidents”.
Es va obrir llavors un intercanvi d’acusacions entre García-Bragado i Portabella, que va portar aquest últim a publicitar dades confidencials de la proposta municipal, que li havia facilitat el bipartit.
El líder republicà va assegurar que l’ajuntament vol desprotegir 309 hectàrees que preserva Medi Ambient. “No acceptarem una versió reduïda del parc natural”, va dir. El regidor d’Urbanisme va negar aquesta versió: “ERC està interpretant erròniament el que només és un material provisional de treball”.
Tal com va avançar EL PERIÓDICO la setmana passada, l’ajuntament vol que aquestes hectàrees, que ja estan protegides pel pla especial d’interès natural (PEIN) i seguiran així, formin un zona de transició, juntament amb 76 hectàrees més, entre el parc natural i l’àmbit urbà. En aquesta àrea només s’hi podran construir els equipaments ja previstos des del 1976.

El Periódico
1-12-07

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: