Barcelona no sap què fer amb la nuesa.

Novembre 27, 2007

La Guàrdia Urbana denuncia aquells que van nus pel carrer tot i que l’Ajuntament admet que l’ordenança no ho prohibeix

SÍLVIA BARROSO. Barcelona
La Barcelona post Fòrum de les Cultures no sap què fer amb els practicants de la nuesa al carrer. Dues sentències recents –emeses en un mes per dos jutges de Barcelona, sobre dos casos idèntics i amb resultats oposats– posen de manifest les contradiccions amb què l’administració de justícia i l’Ajuntament encaren aquest fenomen, minoritari però incòmode. A final del 2005, les autoritats municipals van assegurar per escrit a l’Associació per la Defensa del Dret a la Nuesa (Addan) que l’ordenança de civisme que es preparava no recollia «la regulació de conductes relacionades amb la nuesa». Paradoxalment, la Guàrdia Urbana denuncia aquell qui passeja nu pel carrer i porta aquests casos als tribunals si els afectats es neguen a obeir l’ordre de vestir-se.

«Es procedirà a denunciar [qui vagi despullat] per l’article 63.1.b de l’ordenança d’ús de vies i espais públics [que prohibeix] portar a terme actuacions que ofenguin les conviccions de les altres persones, o les pautes generalment admeses sobre la convivència». Aquest és el primer punt del protocol de la Guàrdia Urbana titulat Criteris d’actuació en cas de nudisme a la via pública (no en platges). El text continua: «Se l’instarà que cessi en la seva actitud i que es vesteixi d’immediat. En cas de desobediència s’informarà [el denunciat] que es faran diligències per una falta de desobediència lleu» (art. 634 Codi Penal).

Així de clares són les ordres que tenen els agents. El text entra en contradicció amb la resposta que la regidoria de Participació Ciutadana va donar a l’associació Addan a final del 2005. L’entitat havia presentat una al·legació contra l’ordenança de civisme, que estava en exposició pública, perquè havia sentit a dir que prohibiria la nuesa. L’al·legació va ser desestimada amb l’argument que la norma en preparació no recollia «la regulació de conductes relacionades amb la nuesa». L’aleshores alcalde, Joan Clos, va assegurar el mateix per escrit al president d’Addan, Jacint Ribas.

Aquests documents han convençut el magistrat que ha hagut de jutjar l’últim cas, que ha conclòs que la nuesa no està prohibida. «L’Ajuntament va comunicar en el seu moment quina interpretació feia de l’ordenança», diu el jutge.

De fet, el protocol reproduït més amunt no esmenta l’ordenança de civisme sinó la norma sobre ús de vies i espais públics, però totes dues contenen un article amb un redactat gairebé igual que prohibeix de manera genèrica «menystenir els drets dels altres». Això és tot. La nuesa no s’esmenta enlloc.

Tanmateix, i malgrat les afirmacions del 2005, l’Ajuntament avala ara que la Guàrdia Urbana persegueixi els vianants que van despullats. «És cert que les ordenances no s’hi refereixen directament, però els drets dels uns acaben on comencen els dels altres, i la policia no aplica la norma indiscriminadament, sinó segons les circumstàncies. Es fa si hi ha una escola a prop o si la persona és reincident», justificava ahir una portaveu municipal.

Cap de les dues sentències de l’últim mes, ni la condemnatòria ni la que absol el nudista, no esmenten cap circumstància d’aquest tipus.

Quan aquests casos deriven en una denúncia per desobediència i arriben a judici, com que són infraccions contra agents municipals, allà hi ha l’advocat de l’Ajuntament per exercir l’acusació particular.

OFICINA ANTIDISCRIMINACIÓ
L’altra cara de les autoritats locals apareix quan les persones denunciades o l’associació Addan acudeixen a l’oficina municipal antidiscriminació a buscar-hi ajut. L’home condemnat a l’octubre pel jutjat d’instrucció número 27 –multa de 80 euros per desobediència a l’autoritat en haver-se negat a vestir-se– va demanar als lletrats de l’oficina que li redactessin el recurs contra la sentència. És la segona vegada. Però aquest suport no és vist com una contradicció per l’Ajuntament. «És per salut democràtica. L’Ajuntament també t’assessora si vols presentar un recurs contra una multa d’aparcament», al·lega la portaveu municipal.

QUEIXA A LA REGIDORA
Mentrestant, la regidora de Seguretat, Assumpta Escarp, té sobre la taula una queixa d’Addan sobre el protocol de la Guàrdia Urbana. El president de l’entitat, Jacint Ribas, acostumat al tracte de l’oficina per la no discriminació, recordant la carta de Clos de fa dos anys i tenint present que el 2004 l’Ajuntament va subvencionar el tríptic Expressar-se en nuesa, va escriure a Escarp que estava convençut que aquell document, que no va signar, tenia un «origen obscur», com diu en la carta a la regidora. «Ha de ser cosa d’alguns agents que van pel seu compte, segur que la regidora ho està investigant», opinava Ribas a El Punt.

Tanmateix, ahir els portaveus municipals van admetre que els criteris del protocol tenen ple suport de l’Ajuntament.

El Punt
27-11-07

Anuncis

3 Respostes to “Barcelona no sap què fer amb la nuesa.”

 1. Lluís Says:

  És escandalós (al final d’aquesta notícia) que diguin que té plè suport. No es pot recolzar un document il.legal i racista (en el sentit de discriminador) contra les persones nues, secretíssim, que estava en poder de quatre agents de la GU de BCN, i que si el tenim és perquè tenim els nostres confidents (sino, seria totalment desconegut, i aquesta notícia no existiria) i no perquè sigui un document que es pugui fer públic, que no ho és públic (si es fes públic, aviat haurien de deixar de manar aquesta gent a l’ajuntament; els ciutadans de Barcelona no els voldrien més). Un document de caràcter totalment feixista, ja que inclou amb tot luxe de detalls tot un munt de dades personals sobre una persona molt en concret (encara que pretenen perseguir a tothom qui vagi nu o vestit de certes maneres), aquella sobre la qual han decidit aplicar-hi una encarnissada persecució (com si fos un criminal, quan és en realitat un sant), de mans, justament, de quins haurien de fer tot el contrari (la policia està per protegir al ciutadà, no per massacrar-lo amb multes i judicis pel sol fet de que ell estigui exercint un dret reconegut per la Constitució Espanyola, encara que aquest dret no agradi a algunes persones (policies inclosos) i i l’exercici del qual pot espantar als polítics, que creuen que si es va estenent la gent no els votarà més). La Sílvia ho ha citat tot, llevat que s’ha deixat el que jo estava dient, que passo a afegir-ho jo mateix, però canviant el nom de la persona i de les altres dades sobre la mateixa: “Identificació de la persona que habitualment ho realitza: Filiació: Fulanet Menganet de Talet, DNI: 00.000.000.-O; c/qwertyu, 13, 08xxx Barcelona; nascut el xx/xx/19xx, a X.”
  Si nosaltres no publiquem íntegrement i literalment l’escandalós i IL.LEGAL (encara que els portaveus municipals ho neguin, degut al corporativisme i no per amor a la veritat), és per respecte a aquest bon home; de ben segur que si ho puguéssim fer, el rebombori públic seria ben sonat (si els periodistes no tergiversen res), semblant, per exemple, al que va haver amb les mentides del PP sobre els atemptats de Madrid en dades electorals, ara fa quatre anys.

 2. Lluís Says:

  Volia dir, s’entén, “l’escandalós i IL.LEGAL protocol” (aquell els criteris del qual tenen suport de l’Ajuntament, el mateix que un dia et diu que tens el dret a no vestir-te, i un altre dia et diu que no tens aquest dret, contradient-se sempre).

 3. Lluís Says:

  Ah! Una altra cosa! Aquest “protocol” està encapçalat per, és el que literalment s’hi veu: “Ajuntament de Barcelona ; Guàrdia Urbana Unitat Territorial Ciutat Vella ; La Rambla, 43, 08001 Barcelona, Telèfon X Fax X.” Per tant, no és tot el cos. Efectivament, sabem per experiència que en zones que no siguin Ciutat Vella, no tenim tants de problemes amb la Guàrdia Urbana. La senyora Assumpta Escarp i companyia diuen coses que no se les pot creure ningú. No podem creure que aquest “prococol” no sigui delictiu, que sigui ajustat a la llei: ¿només una part de la Guàrdia Urbana de Barcelona ha d’estar sotmesa al “protocol” que ara defensa, ara que sap que existeix, gràcies a ADDAN i ALETEIA?
  Bé, ara ja sí, la integralitat del polèmic document ha estat exposada.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: