NOU CAPÍTOL DEL CULEBRÓ D’UN MERCAT POLÈMIC. BCN convocarà ara un concurs d’arquitectes per als Encants

Novembre 21, 2007

– Els comerciants critiquen la decisió d’aparcar el projecte amb què han treballat aquest any

– L’obra presentada als paradistes comptava amb el suport de l’Institut Municipal de Mercats

JORDI SUBIRANA
BARCELONA
Un altre capítol en el culebró del nou mercat dels Encants. L’Ajuntament de Barcelona té previst convocar ara un concurs per elegir l’arquitecte, després d’haver presentat als venedors un avantprojecte –avançat per aquest diari el 24 d’abril passat– d’un altre professional, que els comerciants van aplaudir i van considerar el definitiu.
L’arquitecte en cap municipal, Oriol Clos, va recordar ahir que la llei obliga a convocar un concurs públic que, per l’alt pressupost de l’obra, serà d’àmbit europeu, cosa que permetrà que s’hi presentin arquitectes de renom.

ZAHA HADID
Entre els que sonen com a candidats destaca la iraquiana Zaha Hadid, que ja va presentar un projecte en l’entorn de Glòries, la plaça de les Arts, que va ser desestimat per falta de promotors que hi estiguessin interessats. Clos va qualificar aquesta possibilitat de “rumor infundat” i no va descartar definitivament que l’avantprojecte en què es treballava fins ara, de l’arquitecte Daniel Mòdol, sigui l’elegit. Malgrat això, altres fonts municipals van donar a aquesta proposta molt poques opcions.
La decisió municipal va caure com una galleda d’aigua freda entre els encantistes. El president de l’associació de comerciants dels Encants, Diego Escámez, va explicar que el gerent de l’Institut Municipal de Mercats, Jordi Torrades, els va dir fa més d’un mes que Urbanisme tenia intenció de retirar Mòdol del projecte. “No ens van concretar el motiu, però sí que ell no faria la remodelació”. “Aquest canvi d’actitud ens genera desconfiança en l’administració”, va afegir.
Segons Escámez, els comerciants fa molts mesos que treballen i aporten idees al projecte de Mòdol pensant que seria el pla que es materialitzaria. Fonts de l’Institut Municipal de Mercats van confirmar el 5 d’agost a aquest diari que la proposta convencia a tothom i que només quedaven per tancar alguns serrells a finals d’any.
El trasllat dels Encants acumula polèmica des de fa mesos. Fins a les eleccions del mes de maig, l’ajuntament es va plantejar dos projectes amb dos arquitectes. Un d’Enric Mir, per traslladar els Encants a la Monumental, encarregat per Jordi Portabella (ERC), llavors responsable de Comerç, i l’altre de Daniel Mòdol per ubicar el mercat al Bosquet de Glòries, impulsat per Urbanisme. Després dels comicis i la sortida de Portabella del govern municipal, es va descartar la Monumental i tots els esforços, amb l’ajuda dels comerciants, es van centrar en el Bosquet.
Segons figura en la memòria de l’avantprojecte, es va començar a elaborar per encàrrec formal d’Urbanisme a finals de gener i es va acabar al maig. Al llarg de diversos mesos, l’arquitecte va mantenir un contacte directe amb els tècnics municipals i els comerciants per definir les necessitats dels nous Encants en aquest solar de Glòries.

ESTUDI D’IMPLANTACIÓ
Malgrat això, l’arquitecte en cap va assegurar que a Mòdol mai se li va encarregar un projecte definitiu de la nova seu, sinó “un estudi d’implantació” per reubicar el mercat en el nou emplaçament. Aquest document ha de ser bastant complet, cosa que obliga a definir usos, volumetries i característiques de l’edifici, que serviran per redactar el projecte definitiu.
La versió oficial del consistori és que aquest estudi és un document més que es va elaborar per redactar la modificació del Pla General Metropolità (PGM) a Glòries, que encara està pendent d’aprovació definitiva per part de la subcomissió d’Urbanisme de la Generalitat, i per tant no es pot adjudicar encara formalment el projecte.

El Periódico
21-11-07

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: