Jornada de trobada i debat de lluites veïnals al Forat de la Vergonya

Novembre 15, 2007

Ja fa un any del segon desallotjament que va patir el Forat de la Vergonya sota les ordres del Districte, executades per la Guàrdia Urbana, i per aquest motiu i coincidint amb la finalització de les obres al Forat, el passat 20 d’octubre es va celebrar una Jornada de Lluites Veïnals dels diferents barris de la ciutat. Aquestes jornades van aglutinar als diferents moviments veïnals que lluiten contra els plans urbanístics especulatius més agressius que s’estan portant a terme en l’actualitat a Barcelona.

La trobada va començar al matí amb l‘exposició de les diferents experiències de cada barri explicades pels propis veïns i veïnes, amb micro obert gràcies a la participació de Ràdio Contrabanda. Els diferents grups barrials van exposar també tot el seu material amb paradetes pròpies. En total van participar quinze col•lectius diferents de deu barris de Barcelona, que durant tot el matí van explicar les seves lluites per informar a tothom en quina situació es troben i quines perspectives de lluita tenen en el futur. Els grups barrials que van participar van ser:

1.“Fòrum Ribera-Besós” (2 dels col•lectius integrats al Fòrum “Plataforma Diagonal-Maresme Besós” i “Ampa IES Barri Besós”).
2.“Plataforma de Veïns en Defensa de la Barceloneta” i “Associació de Veïns de l’Òstia”.
3.“Plataforma Popular Contra el Pla Caufec”.
4.“Coordinadora Contra l’Especulació del Raval” i “ El Solar pel Barri”, afectats/des de les piscines Folch i Torres.
5.“Plataforma Veïnal de la Trinitat Vella”.
6.Bon Pastor: “Avis del Barri”, “Néts i Nétes del Barri” i “Grup de Recolzament”.
7.Poblenou: “Associació de Veïns i Veïnes de Can Ricart”.
8.“Grup d‘Investigació sobre Participació”.
9.“Col•lectiu del Forat de la Vergonya”.
10.Torre Baró: “Associació de Propietaris afectats 1 de 9”.

Al migdia es van fer dues paelles per a totes les persones participants de la trobada i per a la gent del barri, en total unes 200 persones aproximadament. A la tarda es va organitzar un debat amb els diversos grups que havien exposat les seves lluites al matí, per parlar sobre les diverses maneres d’organitzar-se, com mantenir la coordinació entre les diferents lluites als barris i com combatre les noves tàctiques especulatives de l’Ajuntament. A més també es van comunicar noves convocatòries de lluita, com el proper Meeting Point, la fira immobiliària més important d’Europa, que tindrà lloc del 6 a l’11 de novembre, i posteriorment la setmana de lluita social “Està tot fatal”. Els propers desnonaments de veïns/es afectades, com el que està previst al carrer d’En Robador (núm. 29) el proper 27 de novembre a les 9:30h. I també es van explicar les agressions policials i especulatives més recents viscudes pels propis veïns, com el desallotjament de les últimes cases de Bon Pastor, que va tenir lloc el dia abans de la Trobada. Durant el debat els temes més rellevants que es van poder concretar es van dividir en tres blocs.

Propostes de Coordinació:
Es veu la necessitat de tornar a crear una plataforma contra l’especulació a nivel de tota la ciutat i trobar noves fórmules per
donar-li continuïtat sense desgastar-se. Davant la rigidesa de mantenir activa una plataforma d’aquestes dimensions es valoren altres possibilitats, sense descartar la plataforma, com organitzar properes trobades de lluites veïnals, d’aquesta manera surt la iniciativa de fer una propera trobada a la Barceloneta abans de primavera i una altra a Sants a la primavera. Si més no, es veu la necessitat clara d’agrupar tots el barris en lluita. Hi ha també la iniciativa de crear diferents punts d’informació sobre les lluites veïnals a la ciutat, l’Oficina d’Okupació s’involucra en aquest aspecte i un grup de veïns de l’Eixample té la iniciativa d’obrir una oficina antimobbing. Es valora la importància de tenir llistats de telèfons i mails per mantenir una comunicació i contacte més ferm entre barris, a part d’utilitzar els canals de contrainformació ja coneguts,
a més dels mitjans de comunicació oficials.

Propostes en l’Àmbit Legal:
És important crear grups d’advocats que defensin els veïns/es afectades. L’oficina antimobbing que s’obrirà a l’Eixample té previst fer formació amb advocats per a la gent afectada que ho necessiti. També des de la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona hi ha la possibilitat de comprometre’s en aquest aspecte. Hi ha proves de delictes urbanístics contra el patrimoni de la ciutat que no es poden tirar endavant per falta d’advocats, ja que els que estan implicats no donen abast. Tot i així, el tema legal no es deixa de treballar, com ho demostren per exemple els tres contenciosos administratius que s’han posat contra el Pla Caufec a Esplugues de Llobregat.

Propostes de Resistència:
Localitzar en cada moment els barris més conflictius a nivell urbanístic i especulatiu, per reforçar les lluites amb gent d’altres
barris, havent informat abans de quina manera es pot ajudar. Desmantellar els interesos polítics d’algunes associacions de veïns i ser conscients de les divisions entre les pròpies associacions de veïns. Visibilitzar la hipocresia dels Plans de Participació de l’Administració, recollint les experiències que han patit alguns barris afectats per aquests procesos. En referència a aquest aspecte, el “Grup d’Investigació sobre Participació” va presentar el dossier “A Barcelona la participació canta” on s’analitzen diferents conflictes especulatius barrials a Barcelona i es recullen part d’aquestes experiències sobre els plans de participació efectuats i quins interesos hi té darrere l’administració. Respecte a d’altres documents ja elaborats pels propis moviments socials i veïnals es va fer referència a la Carta de Mesures Contra la Violència Immobiliària i Urbanística i la seva vigència.

Masala núm. 38 novembre-desembre’07

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: