Els veïns exigeixen la reforma del trambaix del passeig de Sant Joan

Novembre 13, 2007

• Residents i comerciants xinesos rebutgen que l’obra s’iniciï a la Diagonal

• L’ajuntament començarà des d’Arc de Triomf si descarta construir un pàrquing

PATRICIA CASTÁN
BARCELONA
Aquesta vegada la unió veïnal a l’entorn del passeig de Sant Joan ha estat gairebé unànime: fins i tot la població xinesa hi ha posat el seu granet de sorra per reclamar a l’ajuntament que l’esperadíssima reforma del passeig comenci pel tram més baix, d’Arc de Triomf a plaça de Tetuan. Els afectats asseguren que la intervenció –que durarà anys– és més urgent en aquest tram que a l’intermedi, que va de Diagonal a Tetuan, encara que l’última és precisament la proposta inicial de l’ajuntament. Com a resposta, els veïns han recollit en ben pocs dies 1.500 firmes a favor del tram baix, que ja han presentat al districte de l’Eixample, amb amenaces de manifestacions i pancartes. També tenen clar que el futur format ha de ser de bulevard i no de rambla.
La posada al dia d’aquest eix és una vella promesa incomplerta per l’ajuntament, segons els veïns agrupats a l’associació Per un Eixample Sostenible. La intervenció es va plantejar als programes d’actuació del districte (PAD) de 1999 i del 2003, i mai va arribar a presentar-se ni tan sols un projecte. A més de l’enorme cost econòmic de l’actuació, hi va jugar en contra la falta de consens al mateix consistori municipal, sobre la fórmula més adequada per a la futura via. La regidora del districte, Assumpta Escarp, era i és partidària del model de bulevard, mentre que altres regidors es decantaven pel de rambla. Ara sembla que el consens és ampli respecte al bulevard.

A ELEGIR
Aquesta fórmula suposaria dues àmplies voreres laterals, on s’instal.laria el carril bici, mentre que al centre es concentraria el trànsit de vehicles i de transport públic. Per contra, la rambla implicaria una retallada a les actuals voreres i un gran espai central de passeig. Escarp considera que el disseny de bulevard s’adiu més amb la fesomia d’aquesta part de l’eix (per sota de la Diagonal), perquè és molt diferent del tram superior que arriba a Gràcia i està en bon estat.
Però per damunt del com, pels veïns ara el més essencial és el quan. Just quan van saber que la primera proposta del PAD era portar a terme només una fase de la reforma –a causa del cost i la complexitat de l’obra–, i que es plantejava intervenir primer al tram de Diagonal a Tetuan, el veïnat del tram inferior es va mobilitzar. A la documentació que ja han presentat al districte urgeixen la regidora i el ple municipal de l’ajuntament “a una decidida i efectiva intervenció en la transformació, millora i remodelació del tram de passeig que va de Tetuan a Arc de Triomf, tenint en compte que les circumstàncies que concorren en un
barri que necessita un pla d’usos comercial i d’una dinamització general obliga a una ràpida intervenció pública per frenar la progressiva degradació que des de fa alguns anys viu aquesta zona”. I afegeixen: “Volem bulevard”.
Aquest escrit es va distribuir per tota la zona i en pocs dies s’hi van sumar 1.500 firmes. Les primeres són dels comerciants xinesos de la zona, que aquesta vegada s’han unit a la causa de l’associació de veïns. L’entitat reclama des de fa anys un pla d’usos per ordenar l’evolució comercial del barri, on prolifera l’anomenat Chinatown. Els veïns asseguren que no és una qüestió de nacionalitats, sinó d’absència de varietat comercial (gairebé tot són majoristes tèxtils i de complements). Per això ara han sumat forces.

CONSENS
La regidora Escarp mira de calmar l’ànim i assegura que l’ajuntament no tindrà inconvenient a començar pel tram inferior, si així ho volen els veïns. La proposta de PAD parla del tram mitjà només perquè a l’inferior estava previst construir-hi un gran pàrquing, l’obra del qual endarreriria la urbanització del carrer. Però aquest aparcament ara està en fase d’estudi, amb vista de la complexitat que revestiria haver de crear una gran caixa per salvar el col.lector que actualment travessa la zona. Si es descarta el pàrquing, no hi haurà inconvenient per començar per Arc de Triomf. Una vegada es tingui llest un primer projecte, s’obrirà una etapa de participació ciutadana per perfilar tots els detalls. L’obra podria començar-se al final del 2008. Això sí, difícilment es podrà arribar fins a Tetuan a la primera fase, durant aquest mandat, adverteix.

El Periódico
13-11-07

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: