Conflicte al barri de Sants per les terrasses de la plaça d’Osca

Novembre 4, 2007

• El municipi atorga llicència a un bar, però denega el mateix permís a quatre més

• Els locals a l’aire lliure enfronten comerciants i veïns de la zona

DAVID PLACER / PATRICIA CASTÁN
BARCELONA
Discòrdia per una terrassa. Alguns veïns de la plaça d’Osca, en ple cor del barri de Sants, s’enfronten als comerciants, clients i altres veïns per l’obertura o no de terrasses en un dels llocs d’oci nocturn més populars del districte.
L’ajuntament va atorgar el juliol passat llicència a un local, el Fo Bar, que va sol.licitar permís per col.locar diverses taules. L’ajuntament va aprovar la sol.licitud, però va negar les peticions idèntiques que quatre restauradors més van formular setmanes després. De fet, ja fa sis anys que no es donava cap llicència a la zona. L’ajuntament argumenta que alguns veïns es queixen del soroll que produeix la terrassa i que, per tant, no només no permetrà que se n’instal.lin més, sinó que ha optat per “replantejar-se la situació” i, salomònicament, no renovar l’autorització de l’única existent de cara a l’any que ve.

QUEIXES PER SOROLL
Però els sorolls nocturns a la plaça d’Osca tenen un llarg historial. Els veïns de la zona exhibeixen des de fa anys grans pancartes a les finestres i als balcons en protesta per l’anomenat botellón, les guitarres i el soroll que produeixen grups de joves cada nit. Actualment, hi ha un total de vuit cartells que es mantenen a les façanes per demanar el dret al descans.
Els negocis de restauració de la zona des de sempre han anhelat la instal.lació de terrasses, però l’ajuntament s’ha negat a donar permisos en el transcurs dels últims anys per temor a generar descontentament entre els veïns. Els comerciants sostenen que la permanència de terrasses a la plaça, i una vigilància més gran dels restauradors dels seus espais, contribuirien notablement a millorar la imatge del lloc i a allunyar els grups que suposadament causen malestar.
La possibilitat que la resta dels negocis de restauració de la plaça d’Osca també puguin obtenir llicència ha incentivat aquest any la recollida de firmes de partidaris i contraris a la mesura. Els empresaris compten amb més de 200 firmes de clients, veïns i comerços a favor de permetre taules a la plaça. Un altre veí, molest amb la terrassa, ha començat a recollir firmes contra la proliferació d’aquests espais, segons expliquen diversos comerciants de la zona.

COMPROMÍS DE NETEJA
Dels sis establiments de restauració, cinc volen l’autorització. Dos bars i dos restaurants han sol.licitat llicència de terrassa, però l’ajuntament no ha contestat les seves sol.licituds. “No entenem per què s’aprova una petició i es nega la resta”, afirma Eva Sanmartín, propietària d’un bar veí. Lucio Tonello, encarregat d’un altre negoci de restauració, pensa que les terrasses implicarien un compromís dels comerciants en el manteniment i neteja dels espais reservats al comerç. “Seria una bona mesura per a aquesta plaça perquè s’allunyaria el públic que fa botellón i que causa molèsties”, sosté.
Els veïns consultats per aquest diari asseguren que més que les terrasses el que genera irritació és la conducta incívica dels joves que ocupen la zona els caps de setmana i diàriament durant l’estiu. “És un excés queixar-se per una terrassa, quan tanquen a mitjanit i tenim joves que criden tota la nit”, diu Gema Bruño, veïna del carrer de Riego, a pocs metres de la plaça. “Si la Guàrdia Urbana controlés el botellón, no tindríem tants problemes. És completament normal que alguns veïns no vulguin més bars ni terrasses. A l’estiu no s’aguanta”, opina Marga Fernández, una altra veïna.
El districte de Sants insisteix que les llicències d’ocupació de la via són “discrecionals” i que l’ajuntament “pot valorar diversos elements d’interès públic per autoritzar-les o denegar-les”. Amb aquest argument, afegeix un portaveu, “també es pot canviar de criteri si es considera que vulnera altres drets, com per exemple els dels veïns”.
La qüestió està a decidir en quin bàndol hi ha, en aquesta ocasió, més o menys perjudicats. El sector de la restauració s’ha queixat reiteradament els dos últims anys de l’estricte control municipal de les terrasses que, buscant el descans dels veïns, ha aniquilat o retallat molts espais consolidats. Un excés de control, es queixen, pot deixar sense oci una ciutat mediterrània que té en aquesta oferta a l’aire lliure un dels seus grans atractius.

El Periódico
04-11-07

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: