“En nom de qui es mengen la muntanya?”

Novembre 3, 2007

Collserola: Denuncien que s’estan realitzant obres sense cap rètol informatiu. Es tracta de la construcció d’un túnel per a canonades

Maria Ortega
Barcelona
Blocs de pisos de Núñez y Navarro, més blocs de pisos, aquest cop de protecció oficial; carreteres substituint camins, arbres talats… El ciment avança a pas ferm per la serra de Collserola. Si fa uns anys s’urbanitzava la vall de Vilana, ara els veïns veuen perillar la franja de verd que queda entre el carrer Carles Riba i la carretera de les Aigües, on des de fa un parell de setmanes les excavadores arrasen arbres i tot el que troben al davant. I ho fan sense cap mena de rètol on aparegui el nom de l’empresa constructora o la mena de projecte que s’hi està duent a terme.
“En nom de qui es mengen la muntanya?” es demana en Ramon Casal, que ja fa dies que observa des del terrat de casa com les excavadores destrueixen el pulmó de l’àrea metropolitana: “Com que no sabem res, tampoc queda clar fins on excavaran”.

Els veïns estan farts de veure com apareixen nous habitatges a la muntanya. Aquest cop, però, el projecte no respon a interessos immobiliaris, sinó que es tracta de la construcció, per part d’Aigües Ter Llobregat (ATLL) –l’empresa pública del departament de Medi Ambient i Habitatge encarregada de prestar el servei d’abastament d’aigua potable–, d’un túnel sota Collserola per fer-hi passar canonades que transportin aigua potable entre Sant Just Desvern i l’estació distribuïdora de la Trinitat.

L’objectiu és connectar les dues conques, la del Ter i la del Llobregat, per tal de pal·liar els problemes d’abastament d’aigües que pateix l’àrea metropolitana. Està previst que aquesta zona de Collserola, que queda al costat del tanatori de Sant Gervasi, aculli una de les tres galeries de serveis que s’han d’instal·lar en aquest túnel, que tindrà uns sis metres de diàmetre exterior.

De moment, tot està en fase inicial i els veïns denuncien el “secretisme” amb què s’està actuant. Estan farts dels “atacs continuats, que amb el vistiplau municipal, estan acabant amb el verd de Collserola” i recullen suports a salvemcollserola@mesvilaweb.cat.

Circuit amenaçat
Just darrere de la zona on s’està preparant la instal·lació del túnel, hi ha un circuit de ciclocròs, que han construït un grup de joves aprofitant els materials que diverses constructores han deixat a la muntanya. “Amb la feinada que hem tingut només esperem que la nostra pista no acabi a terra”, explica en David Ortolà, que té 14 anys i és un dels iniciadors d’aquest projecte. Fa gairebé un any que treballen en el circuit, que, els caps de setmana, aplega al voltant d’una cinquantena d’usuaris. Els nois no entenen per què algunes autoritats els acusen de malmetre el medi ambient i, simultàniament, s’autoritzen obres com aquesta, que amenaça el seu circuit.

Ara recullen firmes per garantir la continuïtat del circuit. “No tenim cap lloc on poder anar a fer salts. Només demanem que no destrueixin el que ens hem fet”, asseguren.

Avui
03-11-07

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: