El mercat de Sants, KO

Novembre 3, 2007

Gairebé la meitat de les parades, tancades

Carles Sabaté
Barcelona
Prop del centenari i amb un futur incert. Així viu el mercat de Sants el viacrucis de les obres del tren de gran velocitat (TGV) que l’envolta. Els camions entren i surten constantment per tres dels quatre carrers perimetrals i els comerciants ja han perdut prop d’un terç del calaix.

Les obres del TGV a Sants i les prèvies de fonamentació dels pilars del soterrament de la graella de vies han ocupat bona part del carrer Antoni de Capmany, paral·lel a les vies. L’estació del metro de Mercat Nou, batejada així perquè és a només cent metres del mercat, està tancada des d’abans de l’estiu, i el pas soterrat immediat, pel carrer Riera de Tena, també. De fet, el pas per a vianants des del barri de la Bordeta, que travessa les vies per sota i arriba fins al mercat, ha quedat reduït al pont obscur, batejat com a pont del terror, del carrer Badal. El de Riera Blanca, ple d’obres però obert per als vianants, és mig quilòmetre lluny.

“Ens hem quedat en un cul-de-sac”, lamenta el president de l’Associació de Venedors del Mercat de Sants, Eleuteri Galinsoga. Els operadors del mercat, tot i que assenyalen que “el mal no ve només d’ara”, lamenten que la seva situació “comença a ser desesperada”.
El tancament de parades afecta tots els mercats de la ciutat que no s’han remodelat, però més el de Sants. Hi ha 115 parades tancades de les 244 totals, i 27 de les 77 perimetrals exteriors.

Les obres del TGV fan caure un 30% les vendes
Els paradistes de fora són els que més pateixen pel pas constant de camions cap a les obres. L’entrada dels camions i el material, amb la pols que genera, es fa pels carrers Sant Jordi i Sant Medir. “Sovint han hagut de treure la roba i els objectes que tenen penjats a les parades exteriors abans que els camions les facin malbé”, explica el xarcuter Galinsoga.

El mercat de Sants no hauria de rehabilitar-se durant aquest mandat municipal, en principi, ja que no figurava en el grup de centres comercials municipals pendents de refer-se, segons l’Institut Municipal de Mercats.Però les queixes dels comerciants han estovat l’Ajuntament. El tinent d’alcalde i responsable de Comerç, Jordi William Carnés, els ha assegurat que miraran d’incloure el projecte de reforma del mercat entre les obres d’aquest mandat. L’objectiu és arribar al centenari, l’any 2013, amb més bona salut que la que prometen les actuals perspectives. Fins i tot ja es parla d’algun emplaçament provisional mentre durin les obres. La carpa es podria traslladar a Can Mantega o la rambla Badal, un cop alliberada de la seva funció actual de magatzem de materials al tram més proper a les vies del tren.

Avui
03-11-07

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: