L’Ajuntament de BCN va usar fotos de 2 nens sense permís

Octubre 30, 2007

• El TSJC condemna el consistori a pagar una indemnització de 6.000 € a les famílies

• El districte d’Horta va utilizar les imatges manipulades per a una campanya publicitària

J. G. ALBALAT
BARCELONA
De cop i volta, els pares dels nens David i Silvia van veure una fotografia dels seus fills en uns cartells publicitaris i en uns tríptics informatius sobre la preinscripció a les escoles públiques repartits pel districte d’Horta-Guinardó. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha condemnat l’Ajuntament de Barcelona a pagar a cadascuna de les famílies 6.000 euros per l’ús il.legítim de la imatge dels menors i per la vulneració del seu dret a la intimitat.
El David i la Silvia van ser retratats, sense el consentiment dels pares, en un sopar reservat que se celebrava al centre de serveis socials Santes Creus per als membres i familiars de la comissió organitzadora de la cavalcada anual de Reis. Després de la manipulació de la imatge perquè només hi apareguessin els nens, que són amics i anaven a una escola concertada, la foto va ser usada en una campanya sobre l’escola pública que va tenir una gran difusió.
Els responsables van editar 150 cartells anunciant xerrades, 150 més detallant els dies de portes obertes a les escoles i 5.000 tríptics sobre la matriculació per al curs 2003- 2004. En tota aquesta publicitat hi figuraven el David i la Silvia, sense que ni ells ni les seves famílies ho sabessin. El material va ser repartit en 40 centres d’ensenyament, dues biblioteques, quatre centres cívics i als mercats, i va estar exposat durant més de dos mesos, malgrat que els pares van demanar-ne la retirada immediata.

DIFUSIÓ IL.LEGÍTIMA
La situació va disgustar els pares, que van interposar una demanda per responsabilitat patrimonial de l’Administració, en concret contra el districte d’Horta-Guinardó, que va ser el que va difondre i va utilitzar la foto de manera il.legítima. Les autoritats municipals van rebutjar, primer, la reclamació de les dues famílies, que van sol.licitar cadascuna d’elles una indemnització de 36.000 euros. Per això, els afectats van recórrer a la justícia i, ara, la secció quarta de la sala contenciosa administrativa del TSJC ha condemnat l’ajuntament, però ha rebaixat les indemnitzacions a 6.000 euros per família.
La sentència relata que el dany moral existeix “des del moment en què l’Administració utilitza il.legalment una imatge sense consentiment”, acte que també afecta el dret a la intimitat. Els magistrats sostenen que el fet que la foto es fes servir en una campanya sobre l’escola pública “de cap manera permet entendre” que sigui una informació sobre un esdeveniment públic on la imatge dels nens apareix com a accessòria, com va argumentar l’ajuntament en el procés.
En opinió del tribunal, és la imatge la que “crida l’atenció o incita a mirar el cartell o el tríptic, aconseguint el fi de la publicitat; tot plegat sense oblidar la protecció que l’ordenament jurídic dispensa als drets del menor”.

El Periódico
30-10-07

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: