Carrer de la Cendra

Setembre 29, 2007

Carrer de la Cendra

Per alegres coses de la vida, aquest articulista transita cada dia pel menut carrer de la Cendra, que davalla des de Riera Alta fins al carrer de Sant Antoni Abat, a dues passes del Mercat de Sant Antoni, és a dir, situat com aquell qui diu en una de les entrades al barri del Raval. Bé, es pot dir que els veïns i vianants del carrer de la Cendra només temen una cosa, i és que la merda –amb perdó– no els caigui damunt el cap. En el cel ja no hi pensen, perquè disposen d’una altra amenaça molt més quotidiana i concreta.

El cas és que, baixant la susdita via des de l’adequadament anomenada plaça del Dubte (cosa que, per cert, resulta més fàcil de dir que de fer, a causa de l’eslàlom que un es veu obligat a practicar entre les múltiples caques –no sempre d’animals– i els permanents tolls d’aigües altament sospitoses), un es troba finalment amb l’immoble que porta el número u del carrer de la Cendra. Es tracta d’una finca vetusta i amb una façana bruta i atrotinada: per això mateix em vaig alegrar quan, fa ja uns quants mesos –cinc o sis, disculpin la imprecisió–, vaig veure que s’hi havia instal·lat, una mica per sota de la primera planta, una d’aquelles xarxes de protecció que solen fer servir els paletes per evitar que caiguin runa i pedrots a la via pública quan treballen en la façana d’algun edifici. Per fi, vaig pensar, algú s’havia decidit a endreçar aquella andròmina.

Però ha passat el temps i, de paletes, al número u del carrer de la Cendra no se n’ha vist ni rastre, i de les obres i les reformes que semblava que anaven a practicar-s’hi, a dia d’avui no se’n canta gall ni gallina. La xarxa de protecció continua penjada a la façana, això sí: es tracta d’una senyora xarxa, ben bé set o vuit metres de llargada, i el cert és que no ha quedat en desús, atès que alguns dels veïns més cafres de la finca han decidit reutilitzar-la com a abocador d’escombraries. Durant aquests mesos, la xarxa ha anat acollint tota mena de porqueries que només poden haver estat llançades allí des del mateix edifici, i que van des de pilots de draps bruts i llaunes de cervesa buides fins a altres elements no del tot identificats però que tenen una pinta notablement orgànica i fastigosa. I és així com la xarxa de protecció fa panxa amb tota la brutícia que s’hi podreix, i que penja ominosa damunt la integritat física del personal que per allà es belluga. A Conca tenen unes famoses cases penjants; a Barcelona, en ple Raval, disposem d’una enorme i insòlita bossa de merda basculant.

No ens podem queixar, i encara més si ens aturem a valorar la fonda coherència i continuïtat estètiques que s’estableix entre tal panorama i el que un es troba en tòrcer a l’esquerra dins Sant Antoni Abat, com si es dirigís a la propera plaça del Padró: una renglera de contenidors d’escombraries –situats al davant del portal d’una església i a tocar d’un súper– que es troben gairebé sempre sobreeixits i envoltats de la matèria que fa al cas, així com dels pixats i vomitades que una part de la cívica ciutadania té per costum de dipositar-hi. Tanta amenitat es veu sovint freqüentada per una població de rates ben molsudes i llustroses, i també d’escarabats igualment ben alimentats, que constitueixen l’orgull del veïnat: que es vegi que aquí també estimem els animals. I si a tot això hi afegim la variada sordidesa dels carrers adjacents, amb els seus vistosos grafits i les seves estimulants baralles a l’aire lliure entre personatges de molt diversa condició, ja es pot ben dir que la felicitat és completa. En direcció contrària, cap a la Ronda de Sant Antoni, és de justícia ressaltar la tenaç persistència de les putes de carrer, que van ser esbandides qui sap de quina dràstica manera en el moment de l’aprovació de la normativa del civisme però que després s’han anat reintegrant feliçment al paisatge de la zona, sense majors incidents.

Per tot això, em congratula d’allò més llegir les declaracions que feia ahir a l’AVUI la regidora de Ciutat Vella, senyora Itziar González, anunciant que s’havia detectat “una punta de desgast” al barri, però que serà “immediatament corregida”. Haver-ho dit abans; ara sí que dormirem tranquils.

Avui
29-09-07

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: