Barri de Porta, de la propaganda municipal a la realitat

febrer 8, 2007

Llegint la pomposa fraseologia municipal de la “tasca de govern”, podria semblar que el barri de Porta ha esdevingut un mirall on reflectir la millora general de les condicions de vida dels ciutadans.

LA R4EALITAT COM SEMPRE ES BEN DIFERENT:

Un barri amb gust de barri ha quedat convertit en un barri dormitori.
Un edifici de 18 plantes que projecta una ombra a mig barri
Un Corte Inglés que té dos plantes més del compte i l’Ajuntament ha fet la vista grossa.
Heron City, complexe d’oci “basura”, tipus empaquetat a yanquilandia.
L’eix Rio de Janeiro: Oficines de 18 pisos, Corte Ingles, Heron City i Hotel IBIS, no compleixen cap normativa ambiental, llencen milers de tones de CO2 amb els sistemes ambientals de refrigeració i calefacció que malbaraten l’energia en temps de canvi climàtic.
L’illa que compren aquest complex és un autèntic herm de pedre que aquest passat estiu va arribar a temperatures superiors a 40 ºC entre el sol, els aires condicionats i el tràfic rodat.
Les promocions públiques, de REGESA, són cedides per subcontracte a empreses constructores que treballen amb immigrants sense condicions laborals dignes. Només cal anar per les obres i veure com “negrers” baixen treballadors de furgonetes.
El PERI aprovat al 1997 ha quedat obsolet, com reivindica la mateixa AVV i els veïns de c/Maladeta, que exigeixen ¡NO PISOS, SI EQUIPAMENTS!. Feu un passeig pel carrer Maladeta.
La major part de promocions són privades. Els pocs habitatges de protecció oficial són ocupats pels reallotjaments. La protecció oficial és solament de venda i tothom coneix com aconseguir un de sota ma directament del constructor, quan es revenen per especular, amb bitllets de 500euros sota mà.
Les darreres promocions surten a preus exorbitants: 600.000 euros a la Pça Soller. Hi ha edificis en que no s’ha ocupat cap pis i romanen buits des de fa 1 any.
Els pisos de lloguer per joves de Rio de Janeiro estan amb unes instal·lacions que o no han funcionat mai o es cauen a trossos, per la qualitat ínfima dels materials com denuncien els propis joves. UN 40 % dels habitatges mai han estat concedits i romanen buits des de sempre.
El PERI no ha deixat pràcticament cap solar lliure per futurs equipaments i la llista de necessitats es llarga: 2 escoles bressol, casal de joves, CAP, tota mena de serveis per a gent gran, ludoteca, Centre social pel barri,…
Si REGESA ha fet una inversió de 12.5 milions d’euros ha estat una ínfima part dels diners obtinguts per la venda especulativa dels terrenys de RENFE-Meridiana. Solament Heron, empresa anglesa propietària de Heron city ha venut el complex per 140 milions d’euros L’Ajuntament de la venda dels terrenys pel Corte Ingles va obtenir-ne 24 milions d’euros. A canvi després de tants anys el barri no ha obtingut quasi cap equipament
El centre de gent gran no és exclusiu de Porta sinó de tota Barcelona.
L’única escola bressol del barri rep el triple de sol·licituds que places té disponibles i es va fer als soterranis del CEIP Palma de Mallorca
Avui per avui, després de 20 anys, el CEIP Splai encara no té sala d’educació física.
La reducció dels espais per a els cotxes- maldites obres- als carrers de Porta, reportarà a l’Ajuntament suculents beneficis en la venda d’aparcaments que possiblement superaran en escreix l’inversió en les molestes obres que pateix el veïnat des de fa molts mesos. El negoci és el negoci però els pàrkings mai seran gratuïts pel veïnat.
Als voltants de la Pça Sóller s’han construït i es construiran en poc mes de 3 anys 9 edificis amb desenes d’habitatges de renda lliure.
Al carrer Maladeta s’ha expropiat solars a preu d’expropiació però Nuñez i Navarro vol edificar vivendes de luxe. Una part dels solars que edificarà el conegut constructor són encara de propietat pública municipal al costat del carrer Deia/Maladeta, tal com demostren els documents de la Cambra de la Propietat. Els veïns s’oposen i no volen més pisos doncs no es venen ja i solament serveixen per especular i fer créixer el IBI. No entenen com es poden vendre solars de propietat municipal a constructors privats.
UBAE vol construir un edifici de 3 plantes en el lloc que ocupaven el bar exterior de les Piscines de Can Drago, de titularitat pública, però que son gestionades privadament. Nombrosos veïns es queixen dels preus abusius d’aquest complex esportiu.
La zona verda de Can Drago quedarà així encara més reduïda, fins a ser una zona marginal dins el dens tràfic rodat producte de l’obertura de carrers i vials per arribar fins a l’eix Heron-Corte Ingles.
L’edifici de lloguer per a joves del carrer de La Selva es va fer sense complir la normativa de construcció i solament s’ha canviat la construcció quan els veins afectats anaven a denunciar els fets. Una xapussa.
El solar de propietat municipal on s’ha construir aquest edifici era prèviament un espai solament per equipament de dues plantes. La AVV denuncia que l’Ajuntament ha modificat els acords.
L’ajuntament manté tancats locals de titularitat pública, que podien ser equipaments des de fa anys, com a la Avinguda Rio de Janeiro.i ara un nou a c/ La selva.
Cada nit entre 10 i 20 persones esperen la sortida dels cubells d’escombreries d’alguns supermercats de Porta per recollir el rebuig per poder menjar. Esperem que la normativa del civisme no els apliqui multes de 3000 euros per mendicitat.
El pla de maquillatge de Porta, ha tret totes les taques de la pell del barri i el lifting ha estat magnífic. Però serveis i equipaments, allò que autènticament millora la vida del veïnat esta tot igual. De fet poques ciutats europees tenen uns carrers tant bonics. Algú es pregunta si tenen gaire utilitat. Bé pel turisme si. Els europeus del nord amb salaris 3 cops per sobre dels nostres queden bocabadats davant de la bellesai riquesa de la nostra ciutat. Barcelona està de moda.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: