El propietari de Can Fargas demanda l’ajuntament

Desembre 30, 2006

• L’empresa sol.licita que s’executi el pla de reforma que es va aprovar al novembre

  1. • El consistori va retirar el projecte en benefici d’un altre d’iniciativa municipal

 Els porxos de la primera planta, al costat d'una zona enjardinada. Foto:  DANNY CAMINAL
Els porxos de la primera planta, al costat d’una zona enjardinada. Foto: DANNY CAMINAL

 El pati interior de la masia, amb la torre de defensa al centre, dijous passat. Foto:  DANNY CAMINAL
El pati interior de la masia, amb la torre de defensa al centre, dijous passat. Foto: DANNY CAMINAL

ALBERT OLLÉS
BARCELONA

El pols que hi ha entre l’Ajuntament de Barcelona i l’empresa Unicompta, propietària de la masia de Can Fargas, pel futur d’aquest històric edifici d’Horta es complica cada dia més. La propietat ha decidit demandar el consistori després de la decisió presa en el ple municipal del 22 de desembre passat –amb el vot favorable de tots els grups– de retirar el pla de rehabilitació privat aprovat al novembre per un presumpte error d’Urbanisme, que va incórrer en silenci administratiu al no presentar al.legacions en el termini previst per a això.
Unicompta demana al jutge una sentència que obligui a executar el seu pla. “La llei està de part nostra i més si es té en compte que ja hi ha una sentència judicial a favor del pla i dues aprovacions municipals del pla, una d’inicial i una altra de definitiva”, assegura Pere Jordi Vilaregut, portaveu de la propietat.
La confusió creada per aquesta situació és l’últim capítol d’un llarg procés que dura nou anys i que encara no té resolució. Almenys això assegura Unicompta, que va comprar la masia el 1997 per crear-hi una escola d’hostaleria i un restaurant.
Bona part de l’edifici, amb una
torre original de defensa que data del segle XI, està protegit, com també una part dels jardins que l’envolten. El projecte es completa amb la construcció al costat de la masia d’una residència privada per a avis amb capacitat per a 100 llits i 100 places més en règim de centre de dia. Sota aquest centre està previst un pàrquing subterrani de tres plantes i 150 places.
“Al tractar-se d’una finca catalogada, el consistori va poder exercir el seu dret preferent de compra abans que nosaltres, però no ho va fer”, recorda Vilaregut. No obstant, la campanya popular iniciada per l’associació de veïns Font d’en Fargues per recuperar la masia per al barri va fer canviar d’opinió el districte d’Horta- Guinardó, que, a partir del 2003, va voler negociar amb Unicompta la compra de l’edifici.
Aquestes no van prosperar i les dues parts van acabar als tribunals, on l’empresa va aconseguir el 2005 una sentència favorable que obligava el districte a aprovar inicialment el projecte. El tràmit es va complir l’octubre d’aquell any, però acompanyat de la presentació simultània d’un altre pla municipal alternatiu, recolzat pels veïns. Aquest se centra a ubicar a la masia l’escola de música del districte i obrir al públic els jardins de la finca, que suma 4.500 metres quadrats.

LA CONSERVACIÓ DE L’EDIFICI
L’ajuntament acusa el pla d’Unicompta de perjudicar la conservació de l’edifici i el seu entorn. L’empresa ho nega i fins i tot diu que permetrà l’ús ciutadà dels 600 metres quadrats de jardí protegits, encara que en horari limitat. “El nostre projecte respecta tot el que està catalogat i fins i tot vam contractar arquitectes especialitzats en rehabilitacions”, asseguren.
L’ajuntament ha iniciat un procés urgent d’expropiació forçosa per aconseguir la masia. Unicompta s’oposa a aquesta acció i assegura que no hi ha “cap argument jurídic” que la sostingui.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: