¿Antics Palaus?

Desembre 6, 2006

• Els veïns del Casc Antic, rebatejat pel mapa de barris de l’ajuntament, observen amb indiferència el nou nom

 <b>Antiguitat </b> Veïns d'Antics Palaus passegen pel barri, ahir. Foto:  JULIO CARBÓ
Antiguitat Veïns d’Antics Palaus passegen pel barri, ahir. Foto: JULIO CARBÓ

JUAN RUIZ SIERRA
BARCELONA

“S’ha de reconèixer que lleig, el que se’n diu lleig, el nom no ho és”, diu Àngel Juny. El nom al qual es refereix és Antics Palaus, apel.latiu pel qual a partir d’ara es coneixerà –almenys en el llenguatge municipal, que passi al registre col.loquial és una altra cosa– el Casc Antic, rebatejat pel nou mapa de barris de l’Ajuntament de Barcelona, que ahir va publicar aquest diari. El barri va des del carrer de Trafalgar fins a la Ronda Litoral i des de la Via Laietana fins al carrer de Wellington.
Juny, president de l’associació de concessionaris del mercat de Santa Caterina, veu amb bons ulls la nova denominació. De fet, segons explica, fa uns mesos es va col.locar en aquesta plaça, on ell regenta una fruiteria, una paradeta on els ciutadans podien contestar si preferien per a la històrica zona el nom de Laietans o el d’Antics Palaus. Juny va optar per aquest últim, encara que afirma que el nom “no és gens transcendent” i que veu difícil que els veïns el facin servir amb normalitat. “La Diagonal també va ser batejada com a avinguda del Generalísimo Franco–recorda–, i ningú en va dir mai així”.

Una botiga a la Ribera
Per trobar crítics amb el nou nom no fa falta anar gaire lluny. Amb l’autoritat que li atorga el fet que la seva família habiti aquests carrers des de fa quatre generacions, Herminia Menán, treballadora de la fruiteria de Juny, afirma que el nom no li agrada “gens”. “Jo seguiré dient que visc al Casc Antic”, assenyala amb rebel.lia.
“Vostè m’està donant una notícia”, reconeix Pere Llobet a l’interior d’una botiga de queviures del passeig del Born, un dels pocs establiments d’una certa antiguitat que queden en una zona plena de botigues de roba, bars decorats per dibuixants de moda i restaurants per menjar en posició horitzontal. “¿Això és Antics Palaus?”, pregunta Llobet. Sí. “Doncs no m’agrada. Prefereixo la Ribera. És el que ha estat sempre. El que era. El que és, més ben dit. Però aquí hi ha molta gent nova i a ells els és igual blanc que negre”.
La tesi de Llobet es veu reflectida en part quan es pregunta al treballador d’un locutori —“¿però quina importància té un nom o un altre?”, contesta– o a la dependenta d’un establiment de roba, que respon amb un sincer “ni ho sabia ni m’importa, la veritat”.
Al tornar al mercat de Santa Caterina, Francisco Camisón, veí de la zona des de fa 42 anys, ha acabat de fer les seves compres, que transporta en un carret de color vermell. “Això és un capritx dels polítics”, afirma aquest antic comptable, avui jubilat. “Si sempre s’ha dit Casc Antic, ¿per què ho han de canviar? Jo no hi estic d’acord. Si algú em ve a visitar a casa, els diré que visc al Casc Antic”. Un cop dit això, Camisón se’n va arrossegant el seu carret vermell per Antics Palaus. O per Casc Antic.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: