‘Volem una casa!’

Novembre 29, 2006

• Mig centenar de joves expliquen la dificultat d’accedir a un pis al relator de l’ONU sobre vivenda Miloon Kothari els encoratja a continuar les mobilitzacions

 <b>Assemblea </b> Miloon Kothari (esquerra), ahir al vespre, a la sala Transformadors. Foto:  MAITE CRUZ
Assemblea Miloon Kothari (esquerra), ahir al vespre, a la sala Transformadors. Foto: MAITE CRUZ

ROSA MARI SANZ
BARCELONA

L’esperaven amb ganes d’explicar-li que no tenen pis perquè els preus estan pels núvols, que el sou es fon amb el lloguer, que volen vivendes socials, que s’especula amb el sòl, que no veuen polítiques efectives… Que n’estan farts i per això surten al carrer. Mig centenar de joves i no tan joves van exposar la seva situació al relator especial de l’ONU sobre la Vivenda Adequada, l’indi Miloon Kothari, que visita en missió oficial unes quantes ciutats per avaluar el grau de compliment del dret a disposar d’una casa. Després d’escoltar-los, i amb el que ha vist fins ara, suspèn la política espanyola en aquesta matèria.
Ahir va aturar-se a la capital catalana després d’haver escoltat des de fa 10 dies els problemes a Madrid, Bilbao i Sevilla. I va guardar en la seva atapeida agenda una estona per participar en una reunió organitzada ahir al vespre a la sala Transformadors, de l’Eixample, per l’assemblea popular V de Vivenda, els artífexs de les últimes manifestacions a favor d’un pis.
Abans de prendre la paraula i escoltar casos particulars dels presents, Kothari va ser informat de les accions de protesta que es fan i del panorama de la vivenda a Barcelona. D’això, se’n va encarregar Ada Colau, portaveu de l’assemblea, que va voler matisar que la reivindicació no és únicament dels joves, sinó de tota la població.
Li va explicar que “les famílies estan endeutades fins a les celles”, que “molts avis pateixen assetjament immobiliari”, que “els bancs i les immobiliàries s’han enriquit de manera obscena”, que “a Barcelona cada dia es produeixen 10 desnonaments per no poder pagar el lloguer o la hipoteca” i que “des de l’entrada de l’euro els salaris no han pujat, i els pisos, un 150%”. Kothari va escoltar també que a Barcelona hi ha 70.000 vivendes buides i que es demana una llei que permeti expropiar-les, de la mateixa manera que n’hi ha una altra que prohibeix l’okupació.
Va sentir més coses, tot i que després del que ha vist els últims dies ja tenia força clar el que dirà divendres a Madrid en una observació prèvia que farà abans d’elaborar un informe. I va voler compartir-ho amb els presents, a qui va aplaudir la seva tasca. “No em sorprèn que facin les protestes –els va dir–. Durant els últims decennis a Espanya hi ha hagut una desconnexió completa entre política econòmica i social. No hi ha hagut compromís de pisos assequibles per comprar o llogar”.
I abans d’encoratjar l’auditori a continuar “fins i tot amb més pressió” les mobilitzacions (la pròxima s’ha convocat pel dia 23 de desembre), va confessar que “la crisi a Espanya és molt més important del que m’havia imaginat”, i va ser més dur: “El que hi passa és una vulneració de l’article 47 de la Constitució”, on es parla del dret de tenir una vivenda digna.
Amb la reunió no va acabar la tasca. De fet, ahir va ser el seu primer dia a Barcelona. Avui es reunirà amb les administracions i fins dijous visitarà uns quants barris de la ciutat i participarà en seminaris.
I continuarà prenent notes. Perquè després de la visita farà un informe amb les observacions i recomanacions per al Govern espanyol. Unes conclusions que volia recollir fa dos anys, però que s’han endarrerit per la tardança de l’Estat a convidar-lo a veure el panorama.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: